Turkije, de Verenigde Naties en een klein beetje NAVO

Turkije, de Verenigde Naties en een klein beetje NAVO

Gisteren heeft prins Zeid Ra’ad Al hussein, hoge commissaris voor mensenrechten van de Verenigde Naties, Turkije opgeroepen om de democratisch checks en balances goed in het oog te houden En vooral de doodstraf niet opnieuw in te voeren. Temeer daar deze sinds 2004 is afgeschaft en nog belangrijker sinds 1982 niet meer is uitgevoerd. Juist nu zou Turkije extra scherp moeten zijn op de mensenrechten en de manier waarop ze omgaat met haar gedetineerden.

Ondertussen heeft Al Hussein ook gevraagd om onafhankelijke waarnemers naar de gevangenen te mogen sturen, om op die manier zeker te zijn van de behandeling van de gedetineerden. Het ministerie van buitenlandse zaken van Turkije gaf hem daarop te verstaan dat kritiek op de overheid hetzelfde zou zijn als het steunen van de coupplegers.

Dit is natuurlijk een belachelijke opstelling van de Turkse regering en bevestigt waar ik eerder voor waarschuwde. De vestiging van een dictatuur in Turkije lijkt nog slechts een kwestie van tijd. Ik hoop van harte dat alle internationale organisaties spoedig komen met veroordelingen en bijpassende acties. Denk daarbij aan tenminste een resolutie bij de VN, de EU die de onderhandelingen voor lidmaatschap stopzet en de NAVO die Turkije op non-actief zet of het lidmaatschap ontneemt. Want wat er nu gaande is, kan domweg niet. En laten we eerlijk zijn, ik heb er als NAVOland Nederland weinig behoefte aan het huidige regime in Turkije militair te verdedigen. Ondanks de tactisch gunstige ligging van Turkije, gaan principes nog steeds voor.

Overigens begrijp ik heel goed dat Turkije vindt dat het nu moet handelen. Ik begrijp zelfs nog enigszins dat Turkije vindt dat ruim 50000 mensen, van coupplegers tot academici, uit hun functie moeten worden gezet, vastgezet of een uitreisverbod moeten krijgen. Maar dit alles moet wel op een democratische en juridisch correcte wijze worden gedaan. Dat betekent met de juiste gerechtelijke procedures en alle controles die daarbij horen. Desnoods onder het krijgsrecht maar altijd correct. We kunnen Turkije niet toestaan dit interbellum te misbruiken voor nóg verschrikkelijker misdaden dan zij nu al hebben begaan.

 

3 gedachten over “Turkije, de Verenigde Naties en een klein beetje NAVO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s