Böhmermann niet vervolgd voor majesteitsschennis

Böhmermann niet vervolgd voor majesteitsschennis

Eindelijk, een volgende stap in de majesteitsschenniszaak tegen deze Duitse komiek. De aanklager heeft besloten dat Erdogan geen poot heeft om op te staan in deze zaak. Wat Merkel dus al meteen had moeten doen, wordt nu eindelijk door de aanklager gedaan. Het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van kunst, een grondrecht dat we hier als zodanig niet kennen maar dat in Duitsland gelukkig wel bestaat. Voor een korte samenvatting van de zaak, inclusief de bewuste sketch kunt u overigens hier en hier terecht.

Nu zult u net als ik bijzonder opgetogen zijn, neem ik aan. Maar helaas we kunnen nog niet helemaal juichen. Want er loopt ook nog steeds een privaatrechtelijke aanklacht. Ik hoop van harte dat ook deze klacht wordt verworpen en dat de vrijheid van meningsuiting eindelijk zegeviert. Deze zaak vind ik echter minder erg omdat dit gaat om een reguliere rechtszaak tussen twee individuen, een zaak die wij als inwoners van een land ook gewoon kunnen aanspannen als we ons (smadelijk) beledigd voelen. Dan nog ga ik er overigens van uit dat Erdogan ook hier achter het net zal vissen.

Ondertussen is Erdogan overigens nog steeds bezig met het vastzetten en ontslaan van ondertussen meer dan 100000 mensen in Turkije zelf en met het opzetten van Turken in andere landen, waaronder Nederland, tegen volgers van Gülen. Ook is de noodtoestand met nog eens drie maanden verlengd. Het begint er meer en meer op te lijken dat Erdogan via allerlei slinkse trucs alle macht naar zicht toetrekt en wil proberen te behouden. Het doet een beetje denken aan het democratisch aanstellen van dictators in het oude Rome om een bepaalde taak uit te voeren. Waarbij het meer dan eens voor kwam dat een dictator na het voltooien van die taak aanbleef als dictator in de hedendaagse zin van het woord.

Tot slot nogmaals het gedicht, gewoon, om de vrijheid te vieren:

gedicht

2 gedachten over “Böhmermann niet vervolgd voor majesteitsschennis

  1. Beste Jan, Zie je nou niet dat dit een lesje staatsrecht en rechtsstaat voor Erdogan is met de groeten van Tante Angela? Je hoeft geen politieke hogeschool te doorlopen om deze afloop te voorspellen. Natuurlijk was het haar bedoeling niet dat Böhmerman een douw zou krijgen. Haar vertrouwen in het beoordelingsvermogen van de rechterlijke macht is groot genoeg om de gok te wagen. En Erdogan weet dus dat vervolging, niet zoals in Turkije, automatisch op veroordeling uitdraait. Onder Erdogan gaat de veroordeling zelfs aan de vervolging vooraf.
    Kun je trouwens uitleggen waarom op de avond van de coup alle Erdogan aanhangers op straat liepen en de samenzweerders thuis zaten?

    Like

  2. Böhmermann had het goed gezien. En Erdogan ontpopt zich meer en meer als de de dictator waarvoor sommigen met politiek inzicht hem al hielden. Tevens wordt duidelijk dat Europa een vijfde kolonne van sluipende bezetters herbergt die zonodig intimidatie en geweld gebruiken om de zin door te drijven van wie hen aanstuurt. Het wordt nog zaak goed te onderscheiden wat er van welk individu verwacht kan worden om niet door te schieten in algehele afwijzing van de bevolkingsgroepen waaruit deze individuen voortkomen. Dat kan slechts wanneer niet langer om der wile van de lieve vrede of vanuit een politiekcorrect keurslijf wordt weggekeken van structureel geworden solidariteitsovervraging en van ondermijning van de verlichtingscultuur die onze georganiseerde samenleving mogelijk maakte.

    Er zal meer werk gemaakt moeten worden van uitzettingsbeleid bij niet voldoen aan integratie-eisen. Tegelijkertijd moet er wat mij betreft niet licht worden omgesprongen met verlening van de Nederlandse nationaliteit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s