Alea iacta est, althans bij de republikeinen

Alea iacta est, althans bij de republikeinen

Trump was eergisteren al gekozen als presidentskandidaat en sinds gisteren is Mike Pence officieel zijn running mate. Bij de republikeinse conventie in Cleveland accepteerde hij de uitnodiging van Trump om als kandidaat vice-president mee te doen.

Laat ik heel duidelijk zijn, ik ben geen fan van Mike Pence, ondanks dat hij van de eerdergenoemde, https://www.facebook.com/jvanrun/posts/1619006911743727:0  kandidaten verreweg de beste is. Helaas is hij ook verreweg de meest conservatieve. Waar het aankomt op abortuswetgeving maar vooral ook op het punt van homofobie. We hebben dus een presidentskandidaat die openlijk haat jegens Mexicanen zaait, ik zeg racistisch, en een vicepresidentskandidaat die openlijk homofoob is. Op zich niks nieuws aan republikeinse zijde maar wel een beetje jammer.

En als u nu zegt maar Jan, die republikeinen staan voor veel meer. Dan zeg ik op mijn beurt dat ik dat weet maar als we dan kijken op de officiële website van Trump en kijken naar de positions, https://www.donaldjtrump.com/positions,  die daarop staan, word ik heel verdrietig bij de meeste punten. Drie van de zeven punten zijn direct tegen buitenlanders gericht, Mexico, China en immigratie. Op zich natuurlijk makkelijk om een zondebok te hebben maar niet heel erg realistisch om te denken dat dit alles in een keer op gaat lossen. Zijn belastingplan kan in de basis wel op enige sympathie rekenen. Ik geloof alleen niet dat het budgetneutraal zal gaan zijn, daarnaast snap ik niet dat hij het systeem progressief houdt en niet gewoon voor een eenvoudige vlaktax gaat. Dan de wapenwetgeving, Trump wil niks aan wapenbezit doen, hij vindt dat de huidige regels gewoon beter geïmplementeerd moeten worden, dat gaat dus niks worden. Vervolgens wil hij obamacare afschaffen omdat het veel geld kost. Maar “best last”, hij wil de zorg voor oorlogsveteranen gaan verbeteren. Deze laatste twee punten zijn natuurlijk heel serieus maar brengen een glimlach om mijn lippen. Want het is fantastisch en terecht dat oorlogsveteranen de hulp kunnen krijgen die ze verdienen. Het blijft alleen bijzonder dat dat voor de rest van de mensen niet geldt. Zelfs niet voor andere Amerikaanse ambtenaren. Voor de goede orde, bovenstaande punten zijn vanuit de Amerikaanse republikeinse realiteit bijzonder logisch en ieder punt is gericht op een duidelijk demografisch groep. Heerlijk populistisch dus en weinig opbouwend.

Maar ik neem u nog even mee naar de conventie, Cruz gaf namelijk nog een speech waarin hij de aanwezigen opriep om hun geweten te volgen en op iemand te stemmen die de veiligheid garandeert en de grondwet respecteert. Hij werd, logischerwijs, uitgejouwd. Een speech houden tegen mensen die zojuist zijn gezalfd is niet echt netjes, hoe begrijpelijk ook.

De vraag die bij mij boven kwam borrelen is of Cruz hiermee doelde op Clinton of toch een van de andere kandidaten, bijvoorbeeld de kandidaat van de libertariërs. Want Clinton en de grondwet is volgens velen ook geen heel gelukkige combinatie. En libertariërs staan traditioneel dicht bij een strikte en decentrale uitleg van de grondwet in de Verenigde Staten. Hun kandidaten, Gary Johnson en zijn running mate William Weld, zijn sterke kandidaten en zeker een optie voor republikeinen. Zeker gezien het feit dat beide heren namens de republikeinen gouverneur zijn geweest.

Ik kijk nu vooral uit naar de grote debatten die we zullen gaan krijgen. Komende week zal eerst Clinton haar vp-kandidaat bekend maken, maar daarna wordt het eindelijk weer leuk. Het probleem is dat de beide kandidaten van de grote partijen bijzonder grote “vlekjes” hebben. Dit vraagt om harde en non traditionele campagnemethodes. En die zullen we zeker gaan zien. Het zal bij tijd en wijle tenenkrommend slecht zijn en soms zelfs gewoon frustrerend maar we gaan wat meemaken.

Een gedachte over “Alea iacta est, althans bij de republikeinen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s