Erdogan nóg steviger in het zadel, en dat is slecht nieuws!

Erdogan nóg steviger in het zadel, en dat is slecht nieuws!

We hebben nog niet alle details helder maar het wordt steeds duidelijker dat een relatief klein deel van het leger heeft geprobeerd de macht over te nemen in Turkije. Dit om, naar eigen zeggen, de mensenrechten en de grondwet te verdedigen. Wel aardig dat ze in dezelfde verklaring aangaven dat er sprake was van een staat van beleg en dat ze een nieuwe grondwet zouden invoeren. Dit besloten de idioten te doen op een moment dat Erdogan historisch veel steun in eigen land genoot. Als je dan zo nodig een coup moet plegen, zorg dan dat het merendeel van het leger achter je staat, je de regeringsleider uitschakelt en dat de bevolking je steunt. Op een Amerikaanse school zou dit “coup d’etat 101” heten.

Wat we ook weten is dat er sprake is van een reusachtige steun voor de huidige regering, er werd grootschalig gehoor gegeven aan de oproep van Erdogan aan burgers om de straat op te gaan. Bijzonder risicovol natuurlijk, militairen hebben tenslotte wapens. Aan de andere kant ook indrukwekkend dat grote groepen ongewapende mensen, of zelfs individuen, tanks kunnen uitschakelen door er gewoon op te gaan zitten, maar dat terzijde.

Nu, de ochtend na de couppoging, spreken alle wereldleiders hun steun voor Erdogan en zijn regering uit. Ik heb geen verslagen kunnen vinden van regeringen die dat tijdens de couppoging al deden hetgeen doet vermoeden dat de steun bepaald niet absoluut is, maar ook dit terzijde natuurlijk.

Zo ongeveer het eerste wat Erdogan deed in zijn speech op de luchthaven was het beschuldigen van Fethullah Gülen als schuldige achter de coup. De onmin tussen Gülen en Erdogan is groot sinds 2013 en ze proberen elkaar met modder te besmeuren. Ik zal geen partij kiezen in deze strijd, vooral omdat ik de Gülen-beweging niet helemaal kan duiden door de wederzijdse propaganda, maar het feit dat hij wordt beschuldigd geeft al een indicatie welke kant Erdogan nu op zal gaan.

Wat nu gaat gebeuren is namelijk bijzonder zorgwekkend. De regering Erdogan heeft al aangegeven dat de coupplegers, al dan niet geleid door Gülen, zwaar zullen worden gestraft. Ze werden door premier Yildirim al omschreven als ”lager dan de PKK”. De berechting is natuurlijk volkomen terecht maar de directe vergelijking met de PKK, de Koerdische vrijheidsstrijders/terroristen, lijkt mijn angst te bevestigen. Die angst is, wrang genoeg, dezelfde angst als die van de coupplegers, namelijk dat de president meer macht naar zich toe trekt, de persvrijheid zo ongeveer is afgeschaft en de mensenrechten met voeten worden getreden.

Door de steun die de Turkse regering op dit moment in zowel binnen- als buitenland heeft, zal de regering waarschijnlijk relatief makkelijk kunnen doen wat ze wil. Ik ben dan ook als de dood voor de wetten en regels die de komende dagen zullen worden afgekondigd en het effect dat deze wijzigingen zullen hebben op de Turkse samenleving als geheel.

De coupplegers hebben dat waar ze zeiden tegen te strijden versneld mogelijk gemaakt. Daarnaast hebben ze vele doden en gewonden veroorzaakt. Kort samengevat en met groot gevoel voor cynisme: “Dank jullie wel”

Een gedachte over “Erdogan nóg steviger in het zadel, en dat is slecht nieuws!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s