Erdoleaks

Erdoleaks

Vandaag heeft Wikileaks het eerste deel vrijgegeven van een database met e-mails van de AKP, de partij van de Turkse president Erdogan. Ze hebben tot nu toe 762 e-mailboxen beginnend met de letters a t/m i online gezet uit de periode 2010-2016. De rest van de e-mails volgt spoedig staat op de website te lezen.

De database was volgens Wikileaks al een week voor de coup in handen van de website en degene die de data heeft gelekt, zou niks te maken hebben met de coup of een andere politieke partij of een rivaliserend land. Helaas hebben ze wel de publicatie versneld waardoor er niet, zoals gewoonlijk eerst door enkele journalisten door het materiaal heen is gegaan. Persoonlijk vind ik dat altijd wel fijn, dan weet je tenminste wat voor stukken er te vinden zijn. Daarnaast is het overgrote deel van de berichten natuurlijk in het Turks en mijn Turks is bepaald niet goed genoeg om er ook maar een te vertalen. Dus ik kan helaas nog geen nieuwtjes delen.

Ik ben benieuwd wat er de komende dagen uit de leaks gaat komen en wat dit gaat betekenen voor de buitenlandse opinie enerzijds maar ook de interne opinie in Turkije zelf anderzijds. Turkije heeft ondertussen de website: https://wikileaks.org/akp-emails/ op zwart gezet. Maar zoals we weten, zodra stukken digitaal zijn, vinden zij altijd hun weg door welke firewall dan ook en ze zullen zeker Turkije binnenkomen.

Dan de principiële vraag, is Wikileaks een goede zaak? Ik worstel daar altijd een beetje mee. Want enerzijds ben ik blij dat er een ultieme plek is waar klokkenluiders hun bronnen ongefilterd kwijt kunnen. Het kan tenslotte de beste en meest open staat overkomen dat mensen binnen die staat niet altijd het juiste doen. Dus is het handig deze stok achter de deur te hebben.

Aan de andere kant, worden hier wel gewoon interne e-mails gepubliceerd van een politieke partij. Deze handelen voornamelijk over de wereld en minder over de interne aangelegenheden volgens de website. Is het zomaar toegestaan dit soort bronnen te delen? De data zal niet vrijwillig zijn afgestaan, gok ik. Bij veel van de directe overheidsstukken heeft Wikileaks doorgaans een sterke zaak vind ik want overheidsdata zou principieel open data moeten zijn. Ik vind het publiceren van interne partij e-mail wel een stap verder gaan. De vraag is natuurlijk, gaat het hier de facto niet ook gewoon over e-mails tussen overheidsfunctionarissen maar dan via een andere server.

Hoe het ook zij, de stukken staan nu online en ik ben benieuwd naar de inzichten die we hier de komende weken uit halen.

 ps. Voor zover mij bekend is de heer Erdogan niet incontinent.

Een gedachte over “Erdoleaks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s