Vluchtelingen opleiden tot ZZP’ers? Of willen we een bredere educatie?

Vluchtelingen opleiden tot ZZP’ers? Of willen we een bredere educatie?

Ik heb flink wat reacties gekregen de afgelopen dagen op de stukken over Sky School. De meeste waren gelukkig positief en er zijn ook de nodige nuttige contacten uitgekomen voor de organisatie. Daarnaast waren er ook kritische vragen. En daar ben ik alleen maar blij mee.

De meeste van deze vragen gingen erover of het niet beter is om vluchtelingen in trainingsprogramma’s te zetten die opleiden tot een bepaald vak of beroep. Deze programma’s draaien in veel vluchtelingenkampen en zijn, voor wat betreft doorstroming, behoorlijk succesvol. Want hoe slecht dingen ook zijn, er zijn altijd kappers, handelaren en bouwvakkers nodig. En deze vakken zijn ook cruciaal, laat daar geen misverstand over bestaan maar er is meer.

Door de keuzes te beperken tot een gelimiteerd aantal (ZZP)vakken, vergooien we de talenten van verschillende andere vluchtelingen. Daarnaast zorgen we er op deze manier voor dat bij terugkomst in het thuisland deze mensen niet geëquipeerd zijn om hun land op te bouwen aan de medische, technische, juridische en politieke kant. Nogmaals het gaat er niet om dat de genoemde beroepen meer of minder nuttig zouden zijn dan anderen maar als mensen geen brede educatie krijgen, zullen ze ook nooit hun talenten ontwikkelen. Belangrijker, het betekent dat de horizon van hun ambitie niet verder kan zijn dan de beroepen die toevallig in hun kamp worden gegeven.  Chrystina Russell en Nina Weaver hebben onder anderen hierover een helder artikel geschreven: https://www.newsdeeply.com/refugees/community/2017/08/17/our-failure-of-imagination-over-refugee-livelihoods

Juist om al deze redenen is het zo belangrijk dat initiatieven als Sky School van de grond komen. Door vluchtelingen een brede educatie te geven, gaan ze veel beter voorbereid de rest van hun leven in. Maar kunnen ze ook dromen en streven naar andere dingen. Daarnaast leiden we op deze manier mensen op die in de volle breedte een maatschappij kunnen vormen.

Laten we dus vooral Sky School steunen! Dat kan financieel zijn, denk aan subsidies (iemand nog een idee?) of gewoon een donatie van eenieder van ons. Maar ze kunnen ook ondersteuning gebruiken in de vorm van vrijwilligers. Op dit moment zoeken ze vertalers die vrijwillig leerstof willen vertalen in het Arabisch. Daarnaast zoeken ze partnerscholen. Deze scholen zijn nodig om het curriculum verder vorm te geven maar ook om ervoor te zorgen dat de lessen die online worden gezet van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s