Nederland waarschuwt Turkije! Voor de laatste keer?

Nederland waarschuwt Turkije! Voor de laatste keer?

Nadat eerder premier Rutte al had gebeld met president Erdogan, was het vandaag de beurt aan minister Koenders van buitenlandse zaken om zijn Turkse ambtsgenoot Cavosoglu bestraffend toe te spreken.

De Nederlandse regering richt zich bij de verwijten voornamelijk op twee zaken. Enerzijds op de rol die de Turkse regering, onder andere via de consulaten, speelt in het opstoken van Turkse Nederlanders die Erdogan aanhangen tegen gepercipieerde Gülen aanhangers. Anderzijds op het inperken van de mensenrechten en de democratie, in het bijzonder het voornemen de doodstraf opnieuw in te voeren.

Het eerste verwijt is in de bilaterale relatie wat mij betreft ook meteen de belangrijkste. Het kan nooit zo zijn dat twee landen die bevriend zijn en dus vriendschappelijke diplomatieke relaties met elkaar hebben zich zozeer met elkaars samenleving bemoeien als Turkije nu doet. Zeker het oproepen van mensen met een Turks paspoort om zaken te melden en Gülen aanhangers te mijden gaat veel en veel te ver. Hilarisch is dat vervolgens Turkije zegt: Jullie hebben niks met onze democratie te maken dus daar moet je dan ook je mond over dicht houden.

Dat brengt ons namelijk bij het tweede, internationaal rechtsordelijke, punt dat onze regering, wederom terecht, maakt. Turkije dient zich te (gaan) houden aan de Europese rechtsorde en dus ook aan het niet opnieuw invoeren van de doodstraf. Dit valt namelijk onder het Europese acquis communautaire, de wetten en regels die Turkije zal moeten invoeren om lid te kunnen worden van de EU. Daarnaast heeft Turkije delen van het EVRM, overigens binnen de regels van het verdrag, buiten werking gesteld en ook daar heeft Nederland als lid van de EU en de raad van Europa weldegelijk heel veel over te zeggen en vooral ook te vinden.

Ik heb al eerder betoogd dat de EU wat mij betreft de onderhandelingen met Turkije direct stop moet zetten. Dat is natuurlijk makkelijk roepen vanachter een laptopje. Maar ik denk dat onze regering dit heel goed en fatsoenlijk doet. De regering heeft de Turkse ambassadeur ontboden en gesproken, een brief gestuurd, gebeld met de president en de minister van buitenlandse zaken als gezant gestuurd. Als Turkije nu haar leven nog niet betert, dan moet Nederland in de bilaterale sfeer toch echt de diplomatieke banden met Turkije bevriezen en daarna eventueel verbreken, inclusief terugsturen van de ambassadeur. We kunnen tenslotte niet hebben dat een vreemde mogendheid haar diplomatieke posten als de facto oproer- en spionagecentrales gebruikt.

Aan de andere kant zal Nederland, in de arena van de EU, moeten ijveren voor het stoppen van de onderhandelingen met, en het annuleren van de kandidaat status van, Turkije. We moeten nu een lijn trekken en Turkije bedreigt momenteel niet enkel haar eigen inwoners en dan in het bijzonder de (etnische) minderheden, Turkije bedreigt vooral ook de internationale rechtsorde. Dit doen zij op een bijzonder slimme manier door druk te zetten met de deal omtrent Syrische vluchtelingen, haar geografisch tactische positie en door de banden met Rusland heel stevig aan te halen. Ik hoop en verwacht dat onze regering sterk genoeg blijkt om niet te zwichten voor deze chantage.

 

Een gedachte over “Nederland waarschuwt Turkije! Voor de laatste keer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s