Het einde van de NAVO?

Het einde van de NAVO?

Ik was nog niet klaar met schrijven over het straffen van Turkije, https://janvanrun.wordpress.com/2016/07/20/turkije-de-verenigde-naties-en-een-klein-beetje-navo/, of Trump heeft al een oplossing. Namelijk het niet meer onvoorwaardelijk steunen van NAVO-bondgenoten door de VS. Mocht dit echt gaan gebeuren, dan kunnen we net zo goed stoppen met de NAVO en Turkije in zijn eentje achterlaten. Probleem opgelost.

Maar zonder gekkigheid, mochten de Verenigde Staten zich daadwerkelijk niet meer aan artikel 5 gaan houden, dat is het artikel dat stelt een aanval op een van de NAVOleden wordt opgevat als een aanval op álle NAVOleden, dan is de NAVO klaar.

Het gaat veel betekenen want op het moment dat het wederzijdse schild wegvalt, zal de veiligheidssituatie in de wereld radicaal veranderen. Er zullen nieuwe bondgenootschappen nodig zijn, de EU en de VN zullen andere rollen gaan krijgen dan ze nu hebben. Vooral de EU zal dan, tegen de wens van veel mensen en tegen de huidige publieke gevoelens in, zich militair moeten gaan verenigen, we zullen dan dus een EU als militaire grootmacht moeten laten zien. Ik denk niet dat we daar klaar voor zijn.

Maar is het nou eigenlijk gek dat Trump dit zegt? Ja en nee, aan de ene kant heeft hij groot gelijk, van de 28 NAVOlanden, zijn er slechts 5, inclusief de VS, die de afgesproken 2% van het bruto binnenlands product aan defensie spenderen.

Aan de andere kant betaalt de VS ongeveer 22% van de jaarlijks kosten van de NAVO, ter vergelijking Duitsland ongeveer 14% en Frankrijk 11%. Voor de goede orde, dat zijn dus de kosten van de NAVO zelf. Die worden betaald door de 28 leden op basis van financiële afspraken. Het gaat hierbij niet om het geld dat wordt ingezet voor het leger zelf. En dat is waar Trump, en ook Sanders overigens, de mist in gaan. De kosten voor de NAVO zelf worden namelijk ieder jaar netjes gestort door de verschillende landen. Moet dat anders? Dan moet er gewoon even over worden gepraat en dan komt dat zeker goed. Dit geld is overigens voor de landen ook geen verloren geld. Want alle leden hebben ook mensen die direct in dienst zijn van NAVO en daar dus hun geld aan verdienen dat de eigen economieën weer instroomt.

Dat betekent dat het dus eigenlijk alleen maar gaat om de 2% discussie. De VS zitten al jaren rond de 4-5% van het BBP en kunnen dat, als ze zouden willen, zonder problemen terugbrengen naar 2% maar dat wil Amerika niet. Dat is historisch gezien logisch, de VS willen altijd hun eigen landsverdediging in handen hebben en zullen nooit het vertrouwen hebben dat anderen hen zullen verdedigen. Na 9/11 was Amerika overigens wel het eerste en enige land dat artikel 5 inriep. De VS geven echter, als het ze uitkomt, aan dat ze zo veel geld uitgeven aan het leger omdat de andere NAVOleden falen in het behalen van de 2%.

Ik denk wel dat Trump de invloed die zijn uitspraken hebben, onderschat. Niet alleen bij een deel van de Amerikanen zal dit niet goed vallen, de NAVO heeft toch een anticommunistisch aura om zich heen en dat vinden velen nog steeds mooi. Maar vooral buiten de Verenigde Staten. Een gevoel van isolationisme bekruipt mij, alsof we weer in de jaren 30 van de 20e eeuw zijn aanbeland. Deze uitspraken zullen gevolgen hebben op analyses aangaande de veiligheid in de wereld en daarmee ook op de stabiliteit van de economie.

Uiteindelijk zullen we moeten afwachten of de soep daadwerkelijk zo heet gegeten zal gaan worden maar stabiliserend is het allemaal niet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s