Zuid-Koreaanse gerechten

Zuid-Koreaanse gerechten

We kennen ze allemaal, de foto’s van hilarische spelfouten in en, hopelijk, verkeerde vertalingen van de namen van gerechten. Veel van deze foto’s komen uit het verre oosten. Logisch natuurlijk omdat voor veel mensen uit dit deel van de wereld het Latijns schrift niet het eigen schrift is. Ook zijn velen van hen het Engels niet of niet goed machtig.

Dit leidt ertoe dat voor veel menu’s in onder andere Zuid-Korea en China gebruik wordt gemaakt van google translate of soortgelijke vertaalwebsites. Deze websites vertalen woord naar woord en niet woord naar betekenis. In veel gevallen laten deze restaurants dit ook nog een keer doen door externe reclamebureaus die al helemaal geen verstand hebben van de betreffende maaltijden. Is het dan heel vreemd? Nee, natuurlijk niet, wij zouden dezelfde fouten kennen als we in Nederland hangop of boerenjongens letterlijk zouden vertalen naar het Engels.

Het Zuid-Koreaanse ministerie voor cultuur, sport en toerisme heeft nu een taskforce ingesteld. Samen met verschillende andere organisaties, waaronder verschillende taal organisaties, zullen zij een openbare database opstellen met correcte vertalingen van Koreaanse gerechten. Op http://english.visitkorea.or.kr/enu/index.jsp kunt u deze database met namen en uitleg vinden. De eerste 200 officiële namen zitten er nu in.

Restaurants, drukkers en vertalers worden ondertussen op de hoogte gebracht van dit initiatief. Op die manier hoopt het ministerie dat westerse toeristen de menu’s wat minder beschimpen en dat de wereld iets serieuzer naar Zuid-Korea en haar keuken kijkt.

Ik voeg een interessant stuk bij met artikelen die zijn uitgegeven rond de internationale academische conferentie van het nationaal instituut van de Koreaans taal. Het thema was: Protecting and Revitalizing Native Languages in an Era of Globalization. Vooral het artikel over de geschiedenis en de problemen van het beleid tot behoud van de Koreaanse taal is bijzonder interessant, juist ook voor de Nederlandse taal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s