19252 e-mails democraten gelekt. And they’re juicy!

19252 e-mails democraten gelekt. And they’re juicy!

Wikileaks is momenteel hard bezig met het openbaren van verrassende archieven. Na eerder deze week al de erdoleaks te hebben gepubliceerd, heeft deze website nu de hand weten te leggen op bijna twintigduizend e-mails van de top van de top van de Amerikaanse democratische partij, het democratic national committee(DNC). Na eerder al de e-mails te hebben opgevraagd, via de Amerikaanse WOB, en te hebben gekregen die Hillary Clinton als minister van buitenlandse zaken van haar privéserver verstuurde, https://wikileaks.org/clinton-emails/, hebben ze nu dus deze e-mails.

Hoe ze aan de e-mails komen is niet helemaal duidelijk, ze schrijven er zelf op de website ook niet over. Een logische conclusie zou kunnen zijn dat deze e-mails buit zijn gemaakt in juni. Toen kwam het DNC naar buiten met een bericht dat zij gehackt waren. Vermoedelijk door een groep Russische hackers gelieerd aan de Russische overheid. Ook zeggen ze dat dit deel 1 van hun Hillary Leaks serie is. De e-mails die nu openbaar zijn gemaakt stammen uit de periode januari vorig jaar tot en met 25 mei dit jaar. Ik ben benieuwd wat er nog meer gaat komen en wanneer.

Wat staat er in de e-mails? Het meest opvallende is eigenlijk wat velen al vermoedden en dat is dat de leiding van het DNC zich heel zwaar heeft ingezet vóór Hillary Clinton en tégen Bernie Sanders. Waar voor Hillary werd gezocht naar excuses waarom ze best meer geld kon aannemen dan volgens de regels eigenlijk zou mogen: https://wikileaks.org/dnc-emails/emailid/6291 . Werd er bij Sanders actief meegedacht over hoe hem te beschadigen. Bijvoorbeeld door de vraag te laten stellen of hij überhaupt in god gelooft: https://wikileaks.org/dnc-emails/emailid/11508

De timing zo net voor de conventie is natuurlijk niet toevallig. De voorzitter Debbie Wasserman Schultz zal dan ook geen speech geven en enkel de conventie openen en sluiten. Op deze manier hopen de democraten nog iets van eenheid binnen de partij te bewaren. Gezien deze actie, ga ik er ook van uit dat de e-mails authentiek zijn.

De vraag die we bij Erdoleaks al stelden, is nu alleen maar groter geworden, hoe komt wikileaks aan deze e-mails en mogen ze dit soort correspondentie zomaar openbaren? Op het moment dat dit inderdaad de gehackte e-mails betreft, zou ik mij kunnen indenken dat de plaatsing van deze bronnen meer dan een beetje illegaal is. Ik heb dan ook wel even getwijfeld of ik überhaupt iets wilde schrijven over deze nieuwe leaks. Ik heb hier uiteindelijk wel toe besloten omdat de stukken nou eenmaal voorhanden zijn en er acties, onder andere het niet speechen van Wasserman Schultz, op basis van de gelekte e-mails worden ondernomen. Deze acties zijn enkel uitlegbaar door te schrijven over de bronnen die daartoe hebben geleid.

Wat in ieder geval helder is, is dat de democraten een aanzienlijk moeilijkere conventie tegemoet gaan dan ze hadden gedacht. Sanders was gepacificeerd, DNC had in haar partijprogram wat van Sanders punten opgenomen en Hillary heeft, in woorden, al enkele zoenoffers gebracht. Nu lijkt de conventie toch nog te kunnen ontaarden. Zoals we zo vaak zeggen in de, Amerikaanse, politiek: ”Never a dull moment”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s