Verkiezingsprogramma VVD

Verkiezingsprogramma VVD

Eindelijk is het er dan, het concept verkiezingsprogramma van de VVD getiteld: Zeker Nederland. Een korte maar krachtige titel die goed past bij de traditionele punten van de VVD. Het programma werd vergezeld door een stuk van de hand van Mark Rutte getiteld: De volgende stap.

Dit laatste stuk is een soort apologie in de traditie van Socrates. Ik geef toe, de vergelijking met de apologie is wellicht wat melodramatisch maar Rutte is zich zeer bewust van het harde beleid dat de regering onder zijn aanvoering heeft gevoerd en verdedigt dit in zijn stuk. Wel legt hij, gelijk Socrates, duidelijk zijn methodes uit. Er is echter (nog) geen sprake van een (politiek) doodsvonnis dus het derde deel van de apologie zit hier wat minder in. Wel legt hij uit wat zijn visie op Nederland is voor de komende jaren. Leuk is dat dit stuk is geschreven vanuit de eerste persoon enkelvoud en daarnaast heel erg actiegericht is.

Het eerste stuk is een bijzonder klassiek verkiezingsprogramma, honderd pagina’s gevuld met allerhande punten en ideeën, de meeste heel klassiek VVD. En stiekem is dat wel een beetje jammer. Velen binnen en buiten de partij hadden eigenlijk gehoopt op wat vernieuwing, zeker omdat de VVD heel vaak het land in is gegaan om inhoud op te halen. Aan de andere kant, na 6 jaar regering inclusief premier, zou het ook wel weer een beetje raar zijn als het programma nu ineens om zou worden gegooid. Het programma is overigens ook voor u samengevat in zes punten: Zekerheid en inkomen, pensioenen, zorg en gezondheid, veiligheid en vrijheid, immigratie en integratie, onze toekomst. Klinkt behoorlijk traditioneel, is er dan niks veranderd? Jawel, natuurlijk wel.

Zo wordt er meer aandacht besteed aan energie en klimaat dan in vorige programma’s. Er wordt daarbij wel gezocht naar liberale richtingen, door de markt te laten zoeken naar oplossingen. In het verleden werd dit vaak doorgaans vrijwel volledig aan enkel de markt overgelaten. Het programma biedt nu meer handvatten voor de overheid om hier ook een rol in te spelen samen met de bedrijven op het gebied van innovatie.

Bij emancipatie en discriminatie laat de VVD echter wel het een en ander liggen. Vooral de stelling: ”Emancipatie en diversiteit kun je niet afdwingen via wetten” is gewoon feitelijk onjuist. Natuurlijk niet alles is via wetten te regelen maar op het moment dat er quota worden ingesteld, zal er weldegelijk meer diversiteit zijn. Dit is wellicht ongewenst maar dat is een separate discussie. Daarnaast kunnen wetten de emancipatie en diversiteit weldegelijk veel verder helpen. Hierbij denk ik aan het voorstel van D66 voor een langer vaderschapsverlof of soortgelijke ideeën.

Wat verder opvalt is dat de VVD lijkt te hebben geshopt bij haar liberale zuster partij Venstre uit Denemarken. Vooral op het gebied van emancipatie, immigratie en vluchtelingen zijn veel overeenkomsten te zien. Het zijn daarmee overigens geen slechte ideeën. Vooral serieus werk maken van opvang in de regio ben ik groot voorstander van. Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat deze opvang goed en fatsoenlijk is.

Waar ik minder blij van wordt is de zo op het eerste gezicht wel erg harde opstelling op het gebied van het kinderpardon en het aanpakken van overheden of individuen die illegalen ondersteunen. Ik snap dat de overheid dit soort steun wil inperken, ik vind het echter belangrijker dat deze mensen fatsoenlijk in leven blijven. Hierbij denk ik aan het volgende, wellicht extreme maar helaas ware, voorbeeld. Laten we dus oppassen met hoe ver we hierin gaan. De menselijkheid moet altijd de boventoon blijven voeren.

Deze menselijkheid zien we wel terug bij de zorg en bij het aanpakken van het pensioenstelsel. Het lijkt erop dat ook de VVD, zoals eerder al aangekondigd, voor de ouderen een bijzonder interessante partij is.

Gelukkig staan de economie en ondernemerschap ook nog steeds overal als belangrijk punt en vaak zelfs als oplossing genoemd, na eerdere berichten begon ik me wat zorgen te maken over de richting van de VVD, maar gelukkig lijkt ze zich nog steeds in liberale wateren te begeven.

Al met al een klassiek VVD verhaal, vooral gericht op de traditionele achterban en ouderen. Ik zou graag zien dat meer partijen kiezen voor de interessante keuze van een uitgebreid programma en een visie stuk van hun politieke leider. Ik vond de combinatie van beide stukken veel interessanter dan ik in eerste instantie had gedacht.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s