Clinton versus Trump, maar wie heeft er nou gewonnen?

Clinton versus Trump, maar wie heeft er nou gewonnen?

We hebben allemaal tenminste een deel van het debat tussen Clinton en Trump gezien. In de Verenigde Staten hebben zelfs bijna 81 miljoen mensen het debat gezien. Waarom dit aantal zo hoog was? Omdat deze verkiezingen heel bijzonder zijn. Misschien wel de ultieme insider, Clinton, en de ultieme outsider, Trump, strijden tegen elkaar. Een groter verschil tussen de kandidaten heb ik nooit gezien.

Trump is doorgaans nogal onbehouwen en Clinton vrij stijf en “gemaakt”. De verwachtingen voor het debat waren dan ook hoog gespannen, hoeveel leugens zou Trump gaan vertellen en hoe zou Clinton proberen om sympathiek over te komen?

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Trump loog en beledigde erop los en Clinton kwam over als een emotieloze betweter. Naar Nederlandse en misschien wel Europese maatstaven heeft Clinton het debat overigens eenvoudig gewonnen. Ze was degene die daadwerkelijk plannen ontvouwde en uitlegde, daarnaast was zij de enige die snapte dat het een debat was en geen schreeuwwedstrijd. Wel kwam zij op mij over als een betweter met haar vele verwijzingen naar de factchecker op haar website. Ook lijkt ze moeite te hebben een natuurlijke lach op haar gezicht te toveren. Iets wat bijvoorbeeld Obama, zeer goed af gaat. Dit alles gecombineerd met de e-mailschandalen zorgt ervoor dat ze erg gemaakt en afstandelijk overkomt op Amerikanen.

Aan de andere kant, Trump maakte natuurlijk ook een paar punten. Vooral op de persoon gericht. De claims die hij deed aangaande Clintons plannen waren veelal niet (helemaal) waar. Ook kwam hij een paar keer bijzonder grof uit de hoek. Maar dit is precies waarom een deel van de Amerikanen achter hem staat. Daarnaast wist hij Clinton neer te zetten als betweter, als iemand die alles met “feitjes” af wil doen. De redeneertrend is dan dat alles nu is wat het is vanwege politici als Clinton en dat is fout dus alles wat op de oude manier gaat, is dan ook fout.

Wat verder opviel is dat de moderator had besloten een zeer passieve rol aan te nemen. Trump hield zich nauwelijks aan de vragen of onderwerpen en besloot iedere keer zelf waar hij het over wilde hebben. Een interessante keuze maar wat mij betreft had er wat meer naar concrete oplossingen gevraagd mogen worden.

Hoe het ook zij, in de Verenigde Staten zijn de kiezers er nog lang niet uit. Zie ook de verzamelde polls op de Huffington post. Het is voor ons in Nederland moeilijk voor te stellen dat na een debat als dit iemand nog op Trump zou willen stemmen maar juist doordat hij zo anders en authentiek is, trekt hij mensen. Er zijn zelfs kiezers die in eerste instantie Bernie Sanders steunden en nu zijn overgestapt naar Trump. Dat is dus van de linker flank van de democraten naar de rechter flank van de republikeinen. In Nederland zien we dat ook met mensen die twijfelen tussen de SP en de PVV maar dat zijn tenminste nog twee partijen die een, in de basis, bijzonder linkse sociale agenda voeren.

Maar wie er nou heeft gewonnen? Al met al hebben beide kandidaten precies gedaan wat er werd verwacht. Wellicht dat Clinton iets meer mensen heeft weten te overtuigen maar ik denk dat het debat, door Amerikaanse ogen uiteindelijk toch een gelijkspel is. In die zin dat geen van de kandidaten veel stemmen bij de ander of bij de groep zwevende kiezers heeft weten te winnen. Dit ondanks dat de Clinton- en Trump-aanhang en bijbehorende media er natuurlijk volkomen van overtuigd zijn dat hun kandidaat heeft gewonnen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s