Algemene beschouwingen deel 2

Algemene beschouwingen deel 2

Waar waren we gisteren gebleven? We hadden net het CDA gehad, dus dat brengt ons bij de PVDA. Samsom had het zwaar, vooral de partijen op links schoten met scherp. Nadat Samsom met zijn auto uit de modder betoog klaar was, was het de beurt aan Wilders om met die modder te gaan smijten, vooral in de richting van de islam.

Vervolgens beet deze überheiden Segers van de Christenunie toe dat hij een nep-Christen zou zijn. Echt hoe verzin je het? Ik ben een overtuigd Pastafariaan/atheïst maar om iemand zo weinig respect te betuigen, is werkelijk bizar. Segers kwam geweldig terug door simpel te stellen: “God oordeelt of ik christen ben.”

Nu was het woord aan de positivisten van D66. Pechtold keert weer terug naar de roots door D66 als allemans vriend neer te zetten met een focus op onderwijs. Gelukkig wel ondersteund met een tegenbegroting en daar krijgt hij van mij extra punten voor. Want laten we niet vergeten dat dit niet het eerste verkiezingsdebat zou moeten zijn.  Maar de laatste Algemene beschouwingen van dit kabinet.

Nu was het de beurt aan de Christenunie Ook hier zag ik een ruk naar het midden. Natuurlijk staan zij nog steeds pal voor de vrijheid van onderwijs zoals die op dit moment georganiseerd is. En ook vroeg Segers aandacht voor de week van het leven maar hij positioneerde zijn partij vooral als een goede coalitiepartner na de komende verkiezingen.

Klaver zette vervolgens namens GroenLinks een ondertussen bekend verhaal neer met een ruk naar links. Klaver is een begenadigd spreker dus het was in ieder geval weer leuk om naar hem te luisteren. Het was alleen jammer dat hij zo weinig werd geïnterrumpeerd, daar ligt zijn echte kracht namelijk.

Dan Van der Staaij, bij elke algemene beschouwingen is er tenminste een partij die een object meeneemt. Ditmaal was de beurt kennelijk aan de SGP. Aan de hand van enkele uitvergrote foto’s van in het parlement aanwezige kunst, gaf Van der Staaij een rondleiding aan de hand waarvan hij zijn punten maakte. Een origineel idee en ook de uitvoering vond ik goed. Ik heb helaas nog geen linkje naar een filmpje maar zodra dat er is, voeg het vooral hieronder toe!

Marianne Thieme, PVDD, mocht ook nog wat zeggen. Normaliter schakel ik dan gewoon uit want ik kan er niet veel mee, het komt gewoon niet binnen. Maar, ditmaal koos zij voor een compacte en heldere boodschap. Zij nam het op voor vrouwen. Vooral omdat zij het schandalig vindt dat zij momenteel de enige vrouwelijk fractievoorzitter is en daar heeft ze groot gelijk in.

Krol van 50Plus nam het op voor, hoe verrassend de ouderen en gepensioneerden.

Kuzu van Denk weiger ik aandacht aan te besteden. Enerzijds omdat ik doorgaans niet begrijp wat hij probeert te zeggen, anderzijds omdat de dingen die ik wel begrijp, niet sporen.

VNL wil vooral meer geld voor veiligheid.

Norbert Klein pleit voor een basisinkomen. Op zich niet iets spannends maar de beste man heeft tenminste een initiatief wet hierover ingediend dus hij doet in ieder geval echt iets.

Dan tot slot Partij Van Vliet, die sprak niet, dat doet hij bij de AFB. Maar deze eenmansfractie heeft in ieder geval wel een tegenbegroting gemaakt en daar krijg je dan toch een beetje respect voor natuurlijk.

De beantwoording door het kabinet zou eigenlijk in een uurtje klaar moeten zijn vandaag. Want de partijen bestreden vandaag vooral elkaar en hadden weinig vragen voor de regering. Ik ben benieuwd naar de tweede termijnen van de verschillende partijen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s