Algemene beschouwingen, gaan we (door)rekenen of niet?

Algemene beschouwingen, gaan we (door)rekenen of niet?

Natuurlijk moeten we het vandaag hebben over de algemene beschouwingen. Tot nu toe is het bijzonder saai. Eerste opvallende moment was het niet al te beste optreden van Roemer. Links en rechts vielen over de op zijn zachtst gezegd weinig overtuigende en geheel niet door het CPB doorgerekende plannen om te komen tot een nationaal zorgfonds.

Tweede moment waar ik van stond te kijken, was het moment dat Sybrand van Haersma Buma besloot Alexis de Tocqueville aan te halen. Ik vind het altijd interessant als politici grote denkers, politici of schrijvers aanhalen. Vooral omdat dat een heel groot risico in zich draagt. De écht grote historische personen hebben namelijk ontzettend veel dingen gezegd en geschreven. Dat betekent dat als er iemand aanwezig is die scherp is er zomaar een quote van dezelfde persoon tegenin gebracht kan worden. Dit is exact wat de CDA-voorman overkwam. Hij hield een betoog tegen individualisme en de superstaat door “De la démocratie en Amérique” aan te halen. Wilders sprong op en vroeg zich af of het CDA dan ook achter kritische uitspraken van De Tocqueville over de Islam staat, voor wat meer informatie raad ik dit relatief korte artikel in Trouw uit 2005 aan. Na wat gestuntel ging Haersma Buma door met zijn betoog om vervolgens net als Roemer de vraag te krijgen wat de CDA verkiezingsplannen zouden gaan kosten en of die plannen toch wel door het CPB zouden worden doorgerekend. Zijn antwoord was:” Ik aarzel er zeer over. Want het lijkt wel of je een programma dan meer maakt voor het model van het CPB dan voor de werkelijkheid. Maar ik besef ook dat je een scheidsrechter nodig hebt. Dus we hebben nog geen ja of nee gezegd. Maar dit is toch niet de kern?” En daarmee was ook die discussie klaar.

De grote momenten concentreerden zich tot nu toe dus rond het CPB. En dat is wel opvallend. Niet zozeer omdat er wel of niet moet worden doorgerekend maar omdat kennelijk de SP en zeker het CDA zich niet hadden voorbereid op de vragen die zouden komen. En dat is jammer. Vooropgesteld, ik ben voor doorrekenen. Maar zelf als mensen tegen doorrekenen zijn, is dat prima, leg alleen wel even goed uit waarom. En na dat statement kan je gewoon doorgaan maar door het gestuntel en gedraai van de heren kreeg ik het gevoel dat ze niet helemaal wiste wat ze nou echt wilden. Ik weet dat beide heren echt wel een idee hebben wat ze willen maar vandaag heeft niet bijgedragen tot meer begrip voor die ideeën. De VVD heeft ondertussen ook een bijdrage geleverd, de VVD verdedigde keurig vier jaar Rutte, met natuurlijk de nodige interrupties. Al met al ook niet heel opwindend.

Voor degenen die het interessant vinden, het CPB heeft 4 tegenbegrotingen doorgerekend. Deze zijn van Christenunie, D66, Partij Van Vliet en GroenLinks. Dus laten we bij de inbreng van die partijen later vannacht extra goed opletten.

Ik ben benieuwd wat de laatste partijen er vandaag van gaan maken. Ik vind deze algemene beschouwingen zo net voor de verkiezingen maar niks, veel te voorspelbaar en tot nu toe behoorlijk saai. Hopelijk komt er vanavond nog iets leuks voorbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s