Clinton en deplorabel taalgebruik

Clinton en deplorabel taalgebruik

Dat het politiek taalgebruik momenteel aan het verharden is, moge bekend zijn. Dit is zowel binnen als buiten Nederland het geval. Maar Clinton heeft het wel heel erg bont gemaakt vandaag. Bij een fundraiser zei ze, over de achterban van Trump: “To just be grossly generalistic, you can put half of Trump supporters into what I call the basket of deplorables right? Racist, sexist, homophobic, xenophobic, Islamaphobic, you name it.”

En daarmee gaat ze echt wel heel erg ver, met deze uitspraak zette ze tientallen miljoenen kiezers in een hoek die niet heel erg vleiend is. Nou is Trump nog vele malen harder in zijn uitdrukkingen, maar zijn achterban is dat gewend en prijst hem nou juist vanwege zijn platitudes. De achterban van Clinton is doorgaans iets minder gecharmeerd van grover taalgebruik. Dat blijkt ook wel want ondertussen heeft ze haar excuses aangeboden. Ook lijken de peilingen sinds de uitspraken, zeker in de twijfelende staten, meer richting Trump te kruipen.

Maar is die verharding nou erg? Op zich niet. Laat ik helder zijn, ik vind parlementair taalgebruik esthetisch gezien veel en veel mooier dan het alledaags taalgebruik. Maar het gaat niet alleen om esthetiek, het gaat ook om het overbrengen van een boodschap. En het huidige (social) medialandschap eist korte en duidelijke boodschappen en bij duidelijkheid, kan straattaal horen. Er zit echter ook een zelfcorrigerend mechanisme in. Op het moment dat iemand te ver gaat, is dankzij de social media ook heel snel bekend wat de bevolking ervan vindt. En dan zie je dus dit soort bijzonder snelle excuses.

De komende jaren zullen we zien dat de versnelling en de bijbehorende versimpeling van de boodschap, want groot media-aanbod waarbij mensen in enkele secondes een keuze moeten maken wat ze tot zich willen nemen, verder doorzet. Vooral ook omdat de generatie die nu opgroeit het tot zich nemen van nieuws totaal anders leert. Ik voorzie dan ook een toekomst waarbij politici en partijen enerzijds een grondbeginselverklaring hebben en een dik verkiezingsprogramma met relatieve algemeenheden om die anderzijds, nog veel meer dan nu, in tien punten programma’s en oneliners te verkopen. Hierbij zal steeds meer sprake zijn van bewoordingen die mensen doen doorklikken. En dus schokkend en/of nieuwsgierig makend zijn. Ik zal niet zeggen dat het hierdoor leuker wordt, wel een stuk interessanter.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s