Gary Johnson, één slag en nu al uit

Gary Johnson, één slag en nu al uit

Ik had u eerder toegezegd de Amerikaanse presidentskandidaten van de kleinere partijen te bespreken. Sterker nog, ik had al een klein stukje over de libertarische kandidaat Johnson geschreven. Maar na vandaag kan ik heel erg kort zijn. Hij heeft geen schijn van kans en zal een minder grote rol gaan spelen dan ik eigenlijk had voorzien.

Waarom ik zo negatief ben? Heel simpel hij heeft een ongelofelijk grote en ik denk onvergefelijke fout gemaakt. Bij een show op MSNBC, morning Joe, werd hem gevraagd wat hij zou doen aan Aleppo. En zijn vraag was: ”Wat is Aleppo?” Nou is het al erg genoeg dat een presidentskandidaat niet weet wat of waar Aleppo is. In de ruim twee minuten na de vraag maakte hij het niet beter. Hij wees alleen met het vingertje en zei dat het steunen van de verschillende groepen niet tot een oplossing leidt. Hij zei echter niks over de vluchtelingencrisis en had ook geen enkele visie.

Hij was dus niet goed voorbereid, houdt het nieuws niet bij, kan niet improviseren en heeft geen goed algemeen verhaal. Daarnaast viel ook nog eens zijn charisma vies tegen. Clinton, en zeker Trump zullen hier bijzonder blij mee zijn. Johnson leek namelijk de veilige rustige midden kandidaat te gaan zijn. Waar de groenen vooral aan de linker kant zitten, had deze libertariër met republikeinse achtergrond ook stemmen van de rechter democraten en vooral (linkse) republikeinen kunnen binnenhalen. Mijn voorspelling is, dat dat nu veel minder gaat gebeuren. Natuurlijk zal hij alsnog 5% van de stemmen binnenhalen maar niet de ruim 10% die hij tot vanochtend leek te halen.

Dat is eigenlijk best jammer, want Johnson had genoeg stemmen in sommige staten kunnen halen om of Trump of Clinton genoeg stemmen af te snoepen zodat de ander die staat zou winnen. We zouden zelfs een herhaling van 2000 kunnen krijgen waarbij Gore in absolute zin veel meer stemmen kreeg dan Bush maar niet genoeg kiesmannen. Kiesmannen worden in vrijwel alle staten namelijk allemaal toegekend aan degene die een meerderheid in die staat haalt. Als er dan een derde kandidaat is, is de kans veel groter dat dit soort rariteiten, verliezen ondanks dat je meer stemmen hebt, ontstaat.

In 2000 bijvoorbeeld toen namens de groenen Nader genoeg stemmen behaalde in Florida, die anders waarschijnlijk naar Gore waren gegaan, om die staat naar Bush te doen gaan. Had Gore deze staat gewonnen, dan was hij president geworden. Dit wordt ook wel het spoiler effect genoemd.

Nader had een grote invloed met zijn 2,74%, moet u zich eens indenken wat er gebeurt met een kandidaat die 10% haalt. Wellicht haalt die zelfs wel een staat binnen. De laatste keer dat een derde partij daadwerkelijk kiesmannen binnenhaalde was in 1968 toen George Wallace, openlijk vóór segregatie overigens, als American Independent kandidaat was.

De campagne duurt nog wel even maar ik vrees dat vandaag een goede uitslag bijzonder in de weg zal staan voor meneer Johnson. Jammer, ik had hem graag omhoog zien gaan in de peilingen zodat hij wellicht zelfs mee zou mogen doen aan een paar debatten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s