Trump, populistisch staatsman?

Trump, populistisch staatsman?

Gisteren ging Trump op bezoek bij de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto. De president had de republikeinse presidentskandidaat namelijk uitgenodigd voor een goed gesprek. Trump maakte hier gretig gebruik van, niet in de laatste plaats omdat hij op de avond in Phoenix zijn grote speech aangaande migratiebeleid zou geven.

Ik heb hier heel kort maar heel hevig naar uitgekeken. Vooral de mix van het bezoek met de speech later die avond, vind ik een boeiende. Het gesprek zelf lijkt bijzonder slaapverwekkend te zijn geweest. Maar gelukkig, enkele uren na het gesprek was er alweer een relletje. Trump claimde namelijk dat hij de president had medegedeeld dat Mexico de muur moest gaan betalen. De president zag dat toch echt anders en maakte duidelijk dat hij zou hebben gezegd dat daar geen sprake van gaat zijn.

De speech was meer van hetzelfde verbale geweld dat we ondertussen van Trump gewend zijn. Er waren echter wel enkele opvallende verschillen met eerdere speeches in de gebruikte bewoordingen. Zo had hij het veel minder over Mexicanen en richtte hij zijn pijlen vooral op illegale immigranten. Trump blijft dan natuurlijk wel altijd weer Trump en spreekt zichzelf zelfs binnen de speech tegen. Zo zei hij dat het deporteren van criminele immigranten enerzijds geen “core issue” zou zijn en anderzijds de hoogste prioriteit zou krijgen. Mijn favoriete tegenstelling was “Wij (de VS) zullen iedereen die woont en verblijft (de gekozen bewoording is inclusief illegalen)in ons land met grote waardigheid behandelen.” Tegenover “Iedereen die illegaal de VS binnen is gekomen, Kunnen we zomaar deporteren.”

Naast deze inconsistenties was er ook nog consistente(re) inhoud. Zo wil Trump:

  1. Een deportatiepolitie instellen die gearresteerde immigranten moet uitzetten.
  2. Het illegalen onmogelijk maken visa aan te vragen vanuit de VS. Dit moet enkel kunnen vanuit het land van herkomst.
  3. “Extreme vetting” invoeren, het extreem controleren van immigranten of zij de Amerikaanse waarden en normen wel hanteren. Hierbij gaf hij als voorbeelden respect voor vrouwen en homoseksuelen.
  4. De belangen van minderheden in de VS verdedigen door illegale immigranten buiten de deur te houden of te zetten. Op deze manier wil hij banen voor minderheden beschikbaar maken en houden.
  5. Mensen die langer blijven dan volgens hun visum mag, per direct deporteren.

Ik heb geprobeerd deze punten hierboven zo neutraal mogelijk op te schrijven maar lees ze nog maar eens goed door, ze zijn echt te bizar voor woorden, hieronder wat minder neutraal commentaar.

  1. Hij zei echt gearresteerde, niet veroordeelde. Dus als iemand vals aangifte doet van mishandeling of een andere misdaad en zorgt dat een immigrant in hechtenis wordt genomen, kan die al worden uitgezet.
  2. Een bekend principe dat er toe leidt dat mensen dieper de illegaliteit in gaan.
  3. Respect voor vrouwen en homoseksualiteit in de Amerikaanse cultuur? Echt waar? Zelfs Trump heeft geen respect voor vrouwen getuige zijn vele hyper seksistische quotes. En een land waar het hooggerechtshof er aan te pas moet komen om het homohuwelijk mogelijk te maken, heeft geen enkel breed respect voor mensen met een andere seksuele geaardheid.
  4. Als we deze logica tot ons door laten dringen, stelt Trump hier dat minderheden enkel en alleen laagbetaalde banen hebben. Discriminatie iemand?!
  5. Hoe ga je deze mensen opsporen? In 2015 ging het om bijna een half miljoen mensen die te lang bleven. Daar is wel heel erg veel politie inzet voor nodig. Een weinig geloofwaardig verhaal. Daarnaast weet de VS eigenlijk niet zeker of dat getal wel klopt, ze hebben namelijk geen zicht op wie de VS verlaten. Bij binnenkomst worden biometrische gegevens opgeslagen maar bij het weggaan worden die niet gecontroleerd.

U ziet, er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de hoofdpunten uit de speech. Trump heeft echt zijn best gedaan om over te komen als staatsman in Mexico zonder zijn populistische boodschap in de VS te verliezen. Ik denk dat dit hem goed is gelukt. Hij is bij zijn boodschap gebleven en kwam toch waardig over in Mexico. Ik denk dan ook dat dit hem geen windeieren zal leggen in de peilingen. Want laten we niet vergeten dat de inconsistenties dezelfde zijn waarmee hij ook kandidaat werd. Zijn achterban steunt dit verhaal dus. Het staatsmanachtige komt daar nu bij en dat zal hem zeker goed doen.

Er waren commentatoren die verwachtten dat hij wellicht minderheden tegemoet zou gaan komen. Dat was en is een naïeve gedachte. Als Trump zijn boodschap nu omgooit is hij álle geloofwaardigheid kwijt. Op deze manier probeert hij per procentje te vechten om de, vooral blanke, stemmen. En als hij het hierboven genoemde vierde punt uitbouwt wellicht nog een enkele minderheid.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s