Trump naar Mexico

Trump naar Mexico

Had u ook het gevoel dat u in een Mexicaanse aflevering van Saturday Night Live terecht was gekomen? Ik wel, toen ik het bericht op twitter las dat Donald Trump vandaag op bezoek zou gaan bij president Enrique Pena Nieto.

Want wat moet Trump in Mexico? Hij noemde Mexicanen verkrachters, criminelen en drugssmokkelaars. In februari stelde hij dat Mexico Amerika meer dan bijna elk ander land misbruikte. Daarnaast stelde hij voor alle geldstromen naar Mexico te stoppen zolang Mexico geen muur langs de grens betaalt. Niet bepaald de basis voor een goed gesprek.

Het wordt echter nóg interessanter want ook de Mexicaanse president is, en in het geval van zijn voorganger, was, ook nogal direct. De huidige president vergeleek de opkomst van Trump met die van Mussolini en Hitler. Zijn voorganger, Calderon, stelde, Mexico gaat geen rooie rotcent bijdragen aan die idiote muur. U ziet, dit lijkt mogelijkheden te gaan bieden voor een gezellig babbeltje.

De timing van dit gesprek is saillant want vanavond geeft Trump een speech waarin hij zijn immigratieplannen verder uit de doeken zal doen. Nou weten we daar natuurlijk al vrij veel over maar er zal ongetwijfeld nog het nodige bij komen.

Vandaag wordt dus de grote immigratie dag voor Trump, zo ongeveer de basis voor zijn hele programma. Er mag vandaag dus helemaal niks fout gaan en dat is precies waarom ik verbaasd ben dat Trump uitgerekend vandaag heeft uitgekozen voor dit bezoek.

Natuurlijk doet een bezoek als dit Trump meer als een staatsman overkomen en zullen republikeinen die meer in het midden en ter linkerzijde van de partij staan dit mogelijk zien als een toenaderingspoging. Dit kan echter door zijn harde kern worden gezien als verraad. Ik ben dus benieuwd wat dit gaat betekenen. Voor de latinostemmen hoeft hij het echt niet te doen, minderheden zullen toch niet op hem gaan stemmen.

Aan de andere kant is er dan nog de Mexicaanse president, ook hij heeft een agenda en dat is het helpen van zijn (illegale) landgenoten in Amerika, het opkrikken van zijn eigen peilingen, en het veiligstellen van de geldstroom vanuit Amerika. Er zal hem veel aan gelegen zijn om Trump af te schilderen als een gek en hem niet te serieus te nemen. Aan de andere kant moet hij wel alvast  een basis leggen voor een mogelijke relatie in het geval Trump wint.

 

Van beide zijdes zal er zwaar gestuurd zijn op rust in deze bijeenkomst, zowel Trump als Pena Nieto zijn er echter toe in staat om die afspraken te negeren en tijdens of na het gesprek los te gaan op de ander. Ofwel tijdens een persconferentie ofwel op sociale media.

Ik ben dan ook benieuwd wat er gaat gebeuren, dit moet namelijk een integraal onderdeel van Trump zijn speech gaan worden vannacht. De vraag is welke kant hij hiermee op gaat. Zal hij de staatsman kaart spelen? Zal hij helemaal los gaan op Mexico en de Mexicanen? En hoe reageren dan zijn supporters? We zullen het na vannacht weten, ik kijk uit naar de integrale tekst van zijn speech maar vooral naar de commentaren uit zowel de VS als Mexico.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s