Braziliaanse president Rousseff afgezet

Braziliaanse president Rousseff afgezet

Vandaag was de stemming over de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Na een uitgebreid proces, was het vandaag de beurt aan de senaat om te stemmen. Van de 81 leden moesten tenminste 54 leden vóór afzetting stemmen om de president definitief uit het ambt te zetten.

Uiteindelijk stemden 61 senatoren voor afzetting en werd Rousseff dus door een ruime meerderheid naar huis gestuurd. Naast deze stemming was er ook een stemming of zij de komende 8 jaar een publiek ambt mag uitoefenen. Deze stemming won zij wel en dus mag zij zich een volgende keer gewoon weer kandidaat stellen voor een politieke functie.

Direct na de stemming noemde zij de afzetting een staatsgreep door de rijke elite. Dit soort woorden heeft zij eerder ook al gebezigd. Hiermee richt zij zich vooral tot de harde kern van haar aanhang, de allerarmsten in Brazilië die voor een deel nog steeds in haar geloven. Ook heeft haar advocaat ondertussen aangegeven dat ze in beroep zullen gaan tegen de procedure maar het hooggerechtshof heeft tot nu toe alle bezwaren verworpen dus ze lijkt bijzonder weinig kans te maken.

Dat betekent ook dat de conservatieve Michel Temer tot 2018 president zal blijven. Iets wat bij Rousseffs partij, de socialistische arbeiderspartij, niet goed valt. Vooral omdat de partij van Temer voor de afzetting van Rousseff heeft gestemd. De steun voor Rousseff in de Braziliaanse samenleving lijkt echter niet meer zo groot als een jaar of tien geleden dus ik hoop van harte dat dit niet zal leiden tot een verdere destabilisatie van de economie.

Rousseff heeft hiermee overigens wel een ongewild record neergezet. Want voor zover ik kan nagaan is zij hiermee de allereerste democratisch verkozen vrouwelijke president die via een impeachment procedure is afgezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s