Waarom ik de excuses van Rutte accepteer.

Waarom ik de excuses van Rutte accepteer.

De premier van alle Nederlanders en wederom voorgedragen lijsttrekker van de VVD, Mark Rutte, heeft sorry gezegd. En eerlijk is eerlijk dat werd ook wel tijd. Want bij de vorige verkiezingen zijn er drie grote beloftes gedaan die alle drie zijn verbroken.

Zo zou iedere hardwerkende Nederlander 1000 euro belastingvoordeel krijgen, zou de hypotheekrenteaftrek heilig zijn en zou er geen rooie cent meer naar Griekenland gaan. Het verbreken van die laatste belofte zagen we met zijn allen al wel aankomen, de eerste twee zijn wel bijzonder pijnlijk.

Zijn deze excuses nou zo erg? Enerzijds niet, ik ben blij dat een politicus gewoon eens zegt, ik wilde dat heel graag, ik heb het geprobeerd en het is mij niet gelukt en dat spijt mij. Zeker in een systeem waar we altijd met coalities werken, kan het zomaar zo zijn dat iets wat je meer wil dan wat dan ook toch niet mogelijk blijkt te zijn.

Anderzijds, waarom nu pas excuses? Waarom is dit niet meteen na het eerste jaar gedaan? Sterker nog waarom zijn er her en der VVD’ers geweest die nog jaren hebben verdedigd dat de 1000 euro er wel zou komen of met moeilijke berekeningen er al zou zijn? Sorry.

En waarom werd halfslachtig uitgelegd waarom de hypotheekrente naar beneden moest en niet gezegd: We hebben een achterhaald systeem en daarnaast hebben we geld nodig. De belofte kunnen we daardoor niet nakomen: Sorry.

En waarom niet: We dachten een populistisch punt over de ruggen van de Grieken te kunnen maken om PVV stemmers te lokken maar het bleek toch economisch beter om wel geld naar Griekenland te sturen? Sorry.

De vragen zijn natuurlijk retorisch. Ik begrijp ook dat tijdens de rit dit soort excuses maken over kan komen als een zwaktebod en zal leiden tot zware en vervelende debatten in de kamer met vertrouwensvragen tot gevolg. Ik snap echter ook dat Rutte op deze manier probeert moeilijke momenten voor te zijn. Als nu namelijk een andere partijleider bij een debat begint over de gebroken beloftes de komende maanden, kan hij antwoorden: Daar heb ik al sorry voor gezegd, volgend onderwerp.

Echter, alles bij elkaar opgeteld ben ik tóch genegen de excuses te accepteren. Normaliter zou een (Nederlandse) politicus namelijk gewoon hebben gedoken op dit soort vragen over beloftes en zich er met een glimlach of schimmige antwoorden vanaf hebben gemaakt. Rutte neemt, zij het ietwat verlaat, in ieder geval verantwoordelijkheid door op het moment dat hij wordt voorgedragen als lijsttrekker, en dus weer afrekenbaar wordt voor de kiezer, excuses te maken voor fouten die hij de vorige verkiezingen heeft gemaakt. Uiteindelijk is de acceptatie van de excuses natuurlijk aan de kiezer maar deze kiezer is er in ieder geval tevreden mee en accepteert ze dan ook.

2 gedachten over “Waarom ik de excuses van Rutte accepteer.

  1. De wel of geen geld meer naar Griekenland keuze is er één die structureel zal blijven terugkomen. Ik ben benieuwd wat we van de VVD kunnen verwachten bij toekomstige steunverzoeken van de Grieken. De gedachte dat ze het op een gegeven moment niet meer nodig hebben vind ik te optimistisch. Volgens de briljante econoom Bernard Connolly, die 20 jaar geleden de hele crisis in zijn boek The Rotten Heart of Europe al voorspelde, hebben de Grieken een verdubbeling van hun productiviteit nodig om structureel uit de zorgen te blijven. Dat gaat volgens niet gebeuren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s