Een optimistisch Nederland, behalve als Pechtold niet in het kabinet komt. Want dan stapt hij op…

Een optimistisch Nederland, behalve als Pechtold niet in het kabinet komt. Want dan stapt hij op…

Deze vrijdag leek het wel kermis, alle partijen zochten de media leek het wel, PVV, VVD, PVDA en natuurlijk D66. Zij hadden al aangekondigd op deze dag hun concept verkiezingsprogramma, getiteld: “Samen sterker – kansen voor iedereen” ,openbaar te zullen maken.  Dit programma zal tijdens het congres eind oktober ter stemming gebracht worden voor de leden.

Een eerste blik leert ons dat dit programma exact is wat we van D66 mogen verwachten, 236 keurig opgemaakte hippe pagina’s in de clubkleuren groen en wit, FC Groningen zou er jaloers van worden. Gelukkig hebben zij ook een samenvatting gepubliceerd en is er op pagina’s 10-12 van het volledige programma ook aangegeven wat de belangrijkste 5 punten zijn. 1 Gelijke kansen door het beste onderwijs, 2 Schone groei, 3 Een eerlijke kans op werk 4 Deel van Europa en de wereld 5 Actief publiek leiderschap.

D66 is traditioneel in het Nederlandse politieke landschap natuurlijk dé onderwijspartij bij uitstek, dus het mag geen verrassing heten dat zij hier wederom zwaar op inzetten. Verschil is wel dat zij nu minder lijken in te zetten op universitair onderwijs en meer op onderwijs in den brede.

Dan de schone groei, ook een term waar D66 graag mee schermt, een manier om duurzaamheid en economie aan elkaar te verbinden. Zij gaan hierin doorgaans net iets minder ver dan GroenLinks waardoor de economische effecten vaak net iets beter te voorspellen en te meten zijn.

Een eerlijke kans op werk, hier wordt het interessant, want hier gaat het onder andere over de wijzigingen in de arbeidscontracten die D66 voorstaat. Zij willen iedereen op eenzelfde contract zetten, voor onbepaalde tijd, waarbij het wel eenvoudiger moet worden om werknemers te ontslaan. Daarnaast willen zij de lasten voor werkgevers terugdringen en met politiek leiderschap en de sociale partners deze wetgeving radicaal veranderen. Dit klinkt een beetje als flexicurity ook wel bekend als het Deense arbeidsmarktmodel. Een interessante gedachte maar wel een bijzonder radicale wijziging in de Nederlandse realiteit. Aan de andere kant, als we zo’n systeem willen invoeren, dan is een periode van economische stijging zoals nu wel het juiste moment.

De laatste twee punten zijn eigenlijk wel heel erg obligaat maar omwille van het compleet zijn, benoem ik ze hier ook. Deel van Europa en de wereld, D66 houdt het gezicht dus naar buiten gericht, ook iets wat te verwachten is. En tot slot het actief publiek leiderschap, dat is eigenlijk gewoon een dooddoener, behalve voor de meest extreme libertariër.

Gelukkig staat op drie plekken in het programma ook het 12 weken ouderschapsverlof voor de vader of meemoeder. Ik had gehoopt dat iets prominenter in het programma zou staan, maar ik ga ervanuit dat het een wens is die stevig genoeg is om aan de onderhandelingstafel stevig op in te zetten. Hier heb ik al eerder uitgebreider over geschreven.

Wat mij daarnaast opvalt, is dat Pechtold, op bezoek bij Pauw, aangaf dat hij zou opstappen als D66 weer niet in de regering komt. Dit doet hij omdat hij dan over zijn houdbaarheidsdatum heen zou zijn. Ik vind dit heel erg gek, wij stemmen volgend jaar op mensen die wij namens ons in de Tweede Kamer willen zien, niet op ministers. Pechtold geeft hier dus gewoon aan dat, wat er ook gebeurt, hij niet meer de Tweede Kamer in wil, een nogal vreemde opstelling voor een lijsttrekker. Mark Rutte geeft aan dat als hij niet in het kabinet komt, hij in ieder geval nog door wil als kamerlid.

Samenvattend kunnen we stellen dat D66 een buitengewoon voorspelbaar concept programma heeft. Enkel het flexicurity punt is echt nieuw en anders. Verder valt op dat ze echt exact het tegenovergestelde van de PVV willen. Dit zal zeker tot vuurwerk gaan leiden tussen Pechtold en Wilders in de komende debatten. Ik hoop dat Wilders deze debatten ditmaal wat vaker op gaat zoeken. D66 heeft haar ouderwetse middenpositie met verve in dit programma neergezet en zal naar mijn stellige overtuiging in vrijwel iedere coalitie een sleutelrol gaan spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s