Hillary Clinton en e-mails, geen gelukkig huwelijk

Hillary Clinton en e-mails, geen gelukkig huwelijk

Hillary Clinton zal gedacht hebben na het e-mail lek bij de DNC: “Ok, geen gedoe meer rond e-mail, EINDELIJK!” Maar helaas voor Clinton, het gaat toch weer over e-mails. Nadat ze eerder al vervolging en een verhoor onder ede wist te ontlopen, moet ze nu van de rechter toch weer 15000 e-mails openbaar maken.

Deze e-mails vallen onder de Freedom of Information Act, zeg maar de Amerikaanse vorm van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Maar waarom is dit nieuws vraagt u zich wellicht af. Dat is een terechte vraag want normaliter gaan deze e-mails, van ministers, via de servers van de overheid. Clinton had echter thuis een e-mailserver staan, deze gebruikte zij omdat dit “makkelijker” zou zijn. Dan nog hoor ik u denken: ”Lekker belangrijk, deed minister Kamp bij ons niet hetzelfde?” Ja en nee, minister Kamp stuur(t/de) inderdaad zo nu en dan e-mails via zijn eigen e-mail, Clinton deed dit structureel. Belangrijker nog, in de Verenigde Staten zijn de wetten en regels op het gebied van het verspreiden van geheime informatie middels niet-overheid e-mail veel strikter dan bij ons.

Daar komt bij dat in de strijd om het presidentschap het team rond Trump vooral probeert in te spelen op haar en haar mans leugens en onbetrouwbaarheid. Daarnaast richten zij zich meer en meer op het opportunisme van de Clintons, getuige ook deze uitspraken van Trump.

Het is interessant om te zien wat er nu gaat gebeuren, we zien namelijk dat beide kandidaten duidelijke vlekjes hebben, daarnaast zien we dat het debat ongekend hard is geworden. Waar het debat normaliter al harder is in de VS dan hier, is het nu wel heel extreme vormen aan het aannemen. Dat geldt niet alleen voor het kamp Trump, maar ook zeker voor het kamp Clinton. Zeker bij Clinton wordt momenteel ieder woord gewogen en voorbereid om hard genoeg over te komen maar ook weer niet té hard zodat de linker vleugel van de democraten behouden blijft.

Bij Trump zien we dat hij nogal losgeslagen was, hij lijkt de laatste weken iets rustiger te zijn geworden. Hij bood zelfs excuses aan, daags nadat hij zijn campagneteam had vervangen. Wordt hij makker of is dit slechts van tijdelijke aard? We zullen het zien.

Op dit moment zijn alle polls overigens ruim in het voordeel van Clinton, maar bij ieder bericht dat haar in verband brengt met het mogelijk in gevaar brengen van de staatsveiligheid wint Trump er een procentpuntje bij. Tenzij Trump de campagne echt omgooit of Clinton alsnog ergens een grote fout maakt, of er weer een nieuwe hack, Wikileaks, komt, zal Clinton de verkiezingen naar mijn stellige overtuiging gaan winnen. Zij is op dit moment toch de meer verkiesbare kandidaat, ook voor de minder rechtse republikeinen. Daarnaast scoort ze extreem hoog bij vrouwen en minderheden. Als ze die doelgroepen naar de stembus weet te krijgen, is Trump gezien.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s