Betaald vaderschapsverlof, wat moet dat kosten?

Betaald vaderschapsverlof, wat moet dat kosten?

We hebben het al een paar keer met elkaar besproken, het betaald vaderschapsverlof. Een bijzonder goed plan, juist ook om de gelijkheid tussen de seksen weer een stapje dichterbij te brengen. Een van de grote discussie punten waar we op uit kwamen, is de vraag hoeveel een betaald vaderschapsverlof zou gaan kosten. Daar hebben we sinds gisteren een antwoord op.

D66 Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg stelt voor dat vaders naast het verlof van de moeder recht zouden moeten hebben op 12 weken extra betaald verlof tegen 70% van het salaris. Dit bedrag zou door de werkgever bij de overheid gedeclareerd kunnen worden. Voor de goede orde, dit voorstel ziet niet enkel op vaders, maar ook op meemoeders.

Wat ik nog het meest prettig vind, is dat D66 het plan ook heeft laten doorrekenen zodat we met elkaar tenminste over bedragen kunnen praten. De gepubliceerde vergelijkingen zijn niet heel erg sterk, vooral de manier waarop naar een verlofgebruik van 70% wordt geredeneerd is flinterdun. Dat gezegd hebbende, we hebben nu cijfers waar we serieus over kunnen praten. Onder de streep is namelijk de schatting dat dit plan 200 miljoen euro per jaar gaat kosten.

Ik denk nog steeds dat het verstandiger is om een betaald gezinsverlof mogelijk te maken dat gedeeld kan worden door de man en de vrouw. Op die manier kan er als gezin besloten worden wat verstandig is. Dat gezegd hebbende, we kunnen in onze samenleving voor 200 miljoen veel goede en nuttige dingen doen. We kunnen gaten dichten in de gezondheidszorg, de AOW of bij de inburgering van nieuwe Nederlanders. En dat zal uiteindelijk ook de afweging worden die in Den Haag gemaakt moet worden.

Ik denk echter dat het tijd wordt dat vaders en het vaderschap serieus genomen worden. Ik hoop dan ook dat er nu eindelijk een serieuze discussie gaat ontstaan over het betaald vaderschapsverlof in Nederland. Gezien onderstaande grafiek komen vaders er in Nederland namelijk echt wel heel bekaaid van af. 

vaderschapsverlof_kaartNIEUW_0

Natuurlijk is dit rapport zo getimed dat het net voor het eind van de huidige kabinetsperiode valt, in het staartje van de komkommertijd. Het krijgt nu dan ook veel aandacht, probleem is dat plannen die op deze manier gelanceerd worden veelal een stille dood sterven. Ik hoop dat dat nu niet gebeurt en dat D66 hier een stevig hoofdstuk aan heeft gewijd in haar programma en dit ook als zodanig meeneemt in eventuele coalitieonderhandelingen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s