Verkiezingsprogramma’s, een eerste bescheiden oogst

Verkiezingsprogramma’s, een eerste bescheiden oogst

De afgelopen week zijn de eerste ideeën, thema’s en zelfs het eerste volledige verkiezingsprogramma vrijgegeven. Dus nu, 7 maanden voor de verkiezingen, gaan we langzaam maar zeker los.

Het begon met D66 die als thema arbeidscontracten voor onbepaalde tijd de media in slingerde. Partijleider Pechtold vertelde in een interview dat dit een van de grote onderwerpen in het komende vrijdag te presenteren partijprogramma gaat worden. Dit verbaasde mij nogal, temeer daar D66 de afgelopen jaren nou juist voor een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt was. Maar verderop legt Pechtold uit, dat het ontslagrecht verder versoepeld dient te worden. Op die manier kunnen mensen met een vast contract dus alsnog ontslagen gaan worden. Mij ontgaat zo in eerste instantie de logica, want wat is dan nog de waarde van een “vast” contract? Maar ik wacht nog even met een definitief oordeel tot het conceptprogramma vrijdag openbaar wordt.

Hierna was het de beurt aan de VVD, Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de commissie die het concept VVD-verkiezingsprogramma opstelt, heeft met verschillende bijeenkomsten in den lande breed input opgehaald. De drie thema’s die daaruit komen, zijn volgens hem op dit moment: Minder migratie, meer veiligheid en beter omstandigheden voor ouderen. Veiligheid is altijd al een kroonjuweel geweest dus geen verrassingen daar. Minder migratie is een duidelijke tegemoetkoming naar de PVV en niet per se iets wat een plek binnen een liberale partij zou moeten hebben. Maar laten we wachten wat er exact in het programma staat. Het derde punt is buitengewoon opvallend, traditioneel zou dat iets met economie, en het baat dat de hele bevolking daar bij heeft, zijn. Maar in plaats daarvan wordt nu gekozen voor ouderen. Een interessante keuze die demografisch en qua achterban overigens ook nog wel te begrijpen is. Volgens de VVD was de gemiddelde leeftijd van de leden in 2015, 55 jaar en was 57% van de leden boven de 50. Ik ben ontzettend benieuwd wat de VVD gaat doen in haar programma, in oktober zal een eerste versie openbaar worden. Vaststelling is voorzien in november.

Het derde punt van de VVD, vormt een perfect bruggetje naar 50plus, zij zijn vandaag de eerste partij die hun (concept) partijprogramma bekend hebben gemaakt. Het begin van hun verkiezingsprogramma zegt eigenlijk al genoeg: ”De ouderen zijn de afgelopen jaren ongenadig hard gepakt door de VVD, PvdA, GroenLinks, Christen Unie en D66. Het zijn partijen, die nu de verkiezingen naderen, opeens belangstelling voor de ouderen hebben. Volstrekt ongeloofwaardig en onbetrouwbaar.” De eerste drie punten zijn ook helder: 1. AOW terug naar 65. 2. Pensioenstelsel behouden zoals het is, mét indexering. 3. Handen af van thuiszorg en meer geld en erkenning voor thuiszorgers. Drie bijzonder duidelijke standpunten die goed passen bij de doelgroep. Ik hoop dat dit programma, evenals de overige programma’s overigens, doorgerekend zal worden door het CPB zodat we enig zicht hebben op de economische en financiële effecten.

Voor nu zullen we het met deze drie moeten doen, het zal mij benieuwen wat er de komende weken nog meer op ons af gaat komen, al dan niet in proefballon vorm. Want het is helder, de verkiezingen komen eraan en alle partijen zullen proberen zoveel mogelijk aandacht te trekken.

Een gedachte over “Verkiezingsprogramma’s, een eerste bescheiden oogst

  1. Jan, je stelt terecht de vraag wat de waarde van “vast” contract nog is bij een soepel ontslagrecht. Het gaat erop uitdraaien dat de meest productieve werknemers hun kans vergroten om te mogen blijven. Dat lijkt positief, maar dat is het niet. De werknemer gaat zijn collega zien als degene die verslagen moet worden. In distributiecentra van supermarktketens heeft dat al geleid tot ongelukken met vorkheftrucks wegens te hard rijden en te zwaar beladen. Alles om je productie te verhogen.
    Ook de werksfeer wordt slecht als de werknemer niet naar het totale belang maar naar zijn persoonlijke belang kijkt. Je collega helpen bij zijn mindere punten kan de beste beslissing voor het hele bedrijf zijn, maar dat helpen vertraagt je eigen productie en versnelt de productie van die collega. Dan is de werknemer afrekenen op productie uiteindelijk een contraproductieve maatregel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s