Veiligheidsspelden, voor baby’s en atleten

Veiligheidsspelden, voor baby’s en atleten

De olympische spelen naderen hun einde, hetgeen betekent dat er erg veel atletiek op tv langskomt. U mag dat mooi, leuk, saai of suf vinden, allemaal goed. Ik geniet ervan, ik erger mij echter een klein beetje bij ieder onderdeel dat ik kijk. En dat heeft te maken met de bijzonder ouderwetse manier van herkenbaar maken van de atleten. Bij de meeste atletiekwedstrijden zien we dat er een papiertje met een nummer, naam en land, om de atleet herkenbaar te maken voor de wedstrijdleiding en het publiek, op de voor- of achterkant van het shirt wordt vastgezet met veiligheidsspelden, sommigen gebruiken magneten. Daarnaast zien we dat bij de spelen er zowel op de borst als op de rug een papiertje zit. Tot slot zit er bij de kortere loopnummers nog een sticker op het been of de broek die het baannummer aangeeft.

Waarom vind ik dat niks, dat is toch handig? vraagt u nu. Heel simpel, ik heb het open water zwemmen gekeken, ik heb BMX gezien. Twee ontzettend leuke sporten en weer eens wat anders. Maar wat daarnaast interessant was, was dat bij de een tijdelijke tatoeages op de huid, ook van de hand voor het aantikken, zaten met het wedstrijdnummer, en bij de ander de atleten shirts droegen met daarin geweven of op gedrukt hun land, hun naam en hun nummer. En voor u nu tegenwerpt, die shirts zijn van een ander materiaal gemaakt, dat klopt, maar als we er in grote letters Jamaica op kunnen laten drukken, kan een naam en nummer natuurlijk ook.

Razor-BMX-Jerseys

En toen begon ik mij toch echt af te vragen waarom we dit, zeker in de internationale atletiek, nog niet zien. BMX en open water zwemmen zijn nou niet bij uitstek sporten waar heel veel deelnemers miljonair zijn. Ook liggen de grote sponsors er niet voor het oprapen dus een financiële afweging kan het bijna niet zijn. Daar komt bij, bij uw favoriete voetbalclub kunt u doorgaans uw naam en gekozen nummer laten drukken in goede kwaliteit voor ongeveer 20 euro extra, echt duur is dat dus ook weer niet.

Waarom ik dit een goed idee vind? Ten eerste omdat het er gewoon veel beter uit ziet. Het zorgt voor een professionelere uitstraling. Daarnaast is alles aan atleten tegenwoordig gestroomlijnd, ze gaan zelfs de windtunnel in. En dan wappert er bij een wedstrijd ineens een a4tje op hun borst. Het wil er bij mij niet in dat dat de atleet aerodynamischer maakt. Ook zou deze maatregel bijdragen aan een grotere duurzaamheid, niet meer bij iedere wedstrijd een nieuw papiertje dat weer wordt weggegooid.

De IAAF heeft al een uitgebreide registratie van alle internationaal opererende atleten dus het toewijzen van permanente nummers kan het probleem ook niet zijn. Dan het kostenaspect, ik begrijp dat het voor atleten die voor de eerste paar keer meedoen een dure grap kan zijn om een hele outfit te laten personaliseren, maar voor deze groep kan nog altijd begonnen worden met…. Jawel, de ouderwetse nummers en namen op papier. 

Over de baan nummers heb ik ook nagedacht, dit blijft lastig want een soort aanvoerdersbanden om de arm met het baan nummer is niet ideaal ditzelfde geldt voor het, met verwijderbare marker, op het been schrijven van het baannummer. Dus ik denk dat we hier wellicht nog even aan vast zitten.

Kort samengevat, lieve KNAU en IAAF, ik weet dat hier al jaren over gedacht en gepraat wordt. Maar kom nou toch tot een besluit. Want het begint nu pijnlijk te worden deze knulligheid op het hoogste niveau. Laten we veiligheidsspelden vanaf nu vooral gebruiken voor katoenen luiers.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s