Rio 2016, een tussenstand

Rio 2016, een tussenstand

De eerste week zit erop in Rio en we hebben als Nederland hoogte- en dieptepunten gekend. Heerlijk, wat heb ik genoten, van het intense verdriet, de woede en de vloeken van de zwemsters en de judoka’s maar ook van Dafne Schippers en Annemiek van Vleuten . Ook heb ik genoten van de stomverbaasde blijdschap van Elis Ligtlee, het dubbele gevoel van Anna van der Breggen en natuurlijk de nuchtere vrolijkheid van Dorian van Rijsselberghe. Ik vind alle emoties mooi, de negatieve overigens niet uit een soort schadenfreude maar juist omdat deze mensen zich volledig hebben gegeven en oprecht teleurgesteld zijn. Daar heb ik evenveel respect voor als voor degenen die wel een medaille winnen. Het gaat mij om de puurheid van de emotie, vandaar dat ik minder heb met de emotie die bijvoorbeeld Bolt laat zien, dat lijkt meer op een geoefende choreografie.

Over Van Gelder hoeven we het denk ik niet meer te hebben, de teamsporten aan de andere kant zijn de moeite van het bespreken meer dan waard. Zij presteren tot op heden heel erg goed. Ik maak me alleen een beetje zorgen over de hockeydames. De hockeyheren daarentegen zijn momenteel een genot om naar te kijken en dan hebben we ook nog de handbalsters en de volleybalsters, super teams!

Ik heb echter nog veel meer genoten van twee andere momenten. Ik kan helaas niet zomaar straffeloos olympische filmpjes plaatsen van deze twee momenten maar het gaat om twee topatletes.

De eerste is de Chinese schoonsprongster Shi Tingmao op de 3 meter plank. Zij sprong op onnavolgbare wijze, de salto’s en schroeven die zij maakte, leken geen enkele moeite te kosten. Vervolgens kwam zij met optimale spierspanning in het water hetgeen resulteerde in nog geen druppel water die besloot omhoog te springen. Haar sprongen leken wel kunstwerken.

En dan Simone Biles, als we het dan hebben over sport als kunst, dan is deze mevrouw een combinatie van Van Gogh, Picasso en Michelangelo. Van mevrouw Biles heb ik een video bijgevoegd van haar oefening op paardsprong zoals zij die uitvoerde op de 2015 AT&T American Cup. Als u van echt topturnen houdt, google dan haar clips op YouTube, de een is nog mooier en beter dan de andere. Let vooral op de moeiteloze wijze waarop zij springt, draait en landt, diep diep respect.

Dat was de eerste week, en de discussies over of Nederland genoeg medailles heeft gewonnen of niet steken alweer de kop op. Ik kan me daar niet heel erg druk om maken. Ik geniet van een medaille maar zoals gezegd, ik geniet vooral van de sport. Wel ben ik het, zoals eerder reeds betoogd, met alle commentaren eens dat we als Nederland meer geld in de sport zouden moeten steken. Niet omdat we op de spelen zo nodig meer medailles moeten winnen maar omdat sport cruciaal is voor onze samenleving.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s