Olympische medailles

Olympische medailles

Het gaat ook bij deze spelen natuurlijk weer om de knikkers, mooie ronde schijven in de materialen goud, zilver en brons. Daarnaast krijgen de meeste medaillewinnaars van hun nationaal olympische comité of land nog een bedrag per medaille. Dit is het meest lucratief in Azerbeidzjaan, hier ligt een bedrag van ruim een half miljoen dollar te wachten op degene die de eerste gouden medaille van deze spelen wint. Daarnaast krijgen de echte toppers ook mooie sponsorcontracten waar een veelvoud van dit bedrag mee gemoeid is.

Het leuke is dat er nog steeds vrij veel landen zijn die geen (gouden) olympische medailles hebben gewonnen. Het leuke hieraan is de vreugde bij die landen als ze dan eindelijk hun eerste medaille pakken. Ook deze spelen zijn er al weer twee landen van de nul af. Het eerste land dat van die hatelijke nul afkwam, is Vietnam. Hoang Xuan Vinh won goud bij het 10 meter luchtpistool schieten. De 41-jarige Vinh is in het dagelijks leven kolonel in de landmacht en heeft daar ook leren schieten. Bij terugkomst zal hij van de staat naar verwachting een bedrag van ruim 100000 dollar krijgen. Dit is 50 keer het gemiddeld jaarinkomen. Voorwaar geen slechte beloning. Voor mij toch wel een verrassing, ik was ervan uit gegaan dat Vietnam al wel de nodige gouden plakken had gewonnen.

Het tweede land dat haar eerste gouden medaille wist te behalen, is minder verrassend. Het gaat om Kosovo, pas sinds 2014 volwaardig lid van het IOC. In het verleden hebben Kosovaren natuurlijk wel deelgenomen aan de spelen en zelfs medailles gewonnen maar dat was dan onder de vlag van Servië, Joegoslavië, Onafhankelijke deelname, Servië en Montenegro, wederom Servië en natuurlijk Albanië en Montenegro. U ziet, een eeuw Balkandisputen in één lange olympische zin. Maar nu dan eindelijk onder de eigen naam en met de eigen vlag. En ook meteen een hele mooie gouden medaille. Majlinda Kelmendi startte in Rio in de categorie onder 52 kilo als grote favoriet en, lang verhaal kort, ze maakte die favorietenrol volkomen waar. Hoeveel zij hier monetair aan over houdt is nog niet helder maar ze heeft in ieder geval geschiedenis geschreven.

_90714101_980bb3f2-3bac-433d-97a6-ad1d75d14eee.png

Dan moeten we het ook nog even hebben over de man die in zijn eentje al 23 olympische medailles heeft gewonnen, waarvan 19 gouden. We hebben het natuurlijk over Michael Phelps. In de medaillespiegel, voor landen, allertijden, staat hij in zijn eentje op de gedeeld 35e plaats, samen met Argentinië. Hiermee staat hij ruim boven landen als India, Mexico en Noord-Korea. Dankzij de BBC hebben we bijgaande kaart waar de wereld is ingedeeld in twee categorieën, landen die meer medailles dan Phelps hebben en landen die er minder hebben. Groenland en de Westelijke Sahara staan grijs ingekleurd omdat zij op dit moment geen olympische landen zijn. Overigens heeft Phelps nog drie onderdelen te gaan dus wie weet stijgt hij nog verder.

_90711736_phelps-v-the-world.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s