De prehistorische mediawereld en de olympische spelen

De prehistorische mediawereld en de olympische spelen

De zomerspelen zijn weer begonnen, elke 4 jaar weer een hoogtepunt. Topsporters uit alle landen doen mee om de mooiste medaille(s) uit hun carrière te winnen. Naast alle problemen die olympische spelen doorgaans met zich meebrengen voor de organiserende landen, zijn er ook altijd erg veel mooie verhalen. Verhalen van persoonlijke tegenslag en overwinning, atleten die hele landen in vervoering brengen en vluchtelingen die niet alleen in het olympisch zwembad maar ook in de Middellandse Zee hebben moeten zwemmen. Het ene verhaal is nog mooier en indrukwekkender dan het andere.

Een internationaal evenement bij uitstek en dus had ik enkele spelen terug de hoop dat ik, in Nederland, buitenlandse streams met bijbehorend commentaar op internet zou kunnen kijken. Vooral het Amerikaanse basketbal of, bij de winterspelen, het Canadese ijshockey. Maar gelukkig, het IOC loopt nog steeds hopeloos achter. De rechten voor de spelen zijn bijzonder rigide vastgelegd, probeer maar eens via een niet Nederlandse link op internet bij beelden van de spelen te komen. Dus wat dan? Er zijn allerhande VPN’s en proxy’s. Maar ik kijk en luister vooral naar de Nederlandse streams. In het geval van buitenlandse sporters en teams dus doorgaans zonder commentaar. Dit vind ik naast erg jammer vooral hopeloos achterhaald. Voor een evenement dat claimt dat deelnemen belangrijker is dan winnen, is het winstoogmerk toch wel echt heel groot geworden.

Dan is er nog een tweede probleem en dat ligt bij de zenders die de uitzendingen de wereld in brengen. Veel reguliere uitzendingen van de NOS zijn bijvoorbeeld in het buitenland ook niet te zien, ditzelfde geldt voor de BBC maar ook voor veel van de content van bijvoorbeeld de ZDF of NBC. Ook hier geldt dat dit volkomen achterhaald is.

Kan het dan niet anders? Zeker wel, het IOC zou wat mij betreft de rechten minder stringent moeten vastleggen of ervoor moeten zorgen dat ze alle sporten op ieder moment zelf, doen, uitzenden op het internet. In dat laatste geval, wat mij betreft, voorzien van neutraal commentaar in de officiële talen van het IOC, Engels en Frans. Hier zouden eventueel Hindi of een van de Chinese talen, bijvoorbeeld Mandarijn of Wu, aan kunnen worden toegevoegd.

top-12-languages-of-the-world

Op deze manier kan iedereen altijd overal ter wereld elke sport bekijken met wat licht commentaar. Kostentechnisch moet dit simpel te doen zijn, Eurosport kan dit tenslotte in nog veel meer talen ook. Ook zou het de beschikbaarheid van uitzendingen van minder populaire sporten enorm vergroten. Bij deze internetuitzendingen kunnen zij natuurlijk gewoon gebruik maken van commercials om extra geld binnen te halen. Dit betekent natuurlijk dat de traditionele netwerken minder kijkers zullen trekken en dat daarmee de waarde van de rechten af zouden kunnen nemen. Maar met het steeds geringere aantal traditionele televisiekijkers, zal dat toch het geval gaan zijn de komende jaren. Realistisch gezien zal dit echter niet kunnen tot 2032. Tot dat jaar heeft NBC namelijk de rechten op de spelen in de Verenigde Staten en dat zijn de langstlopende rechten op dit moment.

Voor de zenders zelf is de oplossing zo mogelijk nog eenvoudiger. Die zouden gewoon kunnen overwegen om per tijdsperiode, bijvoorbeeld per dag, week of maand, toegang aan te bieden tegen betaling. Zeker voor content zie zij in eigendom hebben. Een andere mogelijkheid met veel minder rompslomp is het gratis aanbieden van de online content, wederom met opbrengsten vanuit reclame en andere online verdien mogelijkheden.

Een grote stap is nog wel te nemen waar het aankomt op het regelen van internationale uitzendrechten en mogelijkheden in den brede. Denk hierbij aan het standaard regelen van uitzendrechten op films gemaakt door derden in andere landen. Een goede gelegenheid hiervoor zou de IBC in Amsterdam kunnen zijn. Hier zijn toch alle professionals op het gebied van het creëren, beheren en leveren van media en entertainment bijeen. Ook wordt er in de verschillende sessies al uitgebreid gesproken over soortgelijke problemen dus de kenners zijn er ook al. Daarnaast zou dit onder de paraplu van de ITU en/of de EBU prima kunnen worden gedaan zodat er meteen een organisatie boven en achter staat. Actie is nu wel echt vereist. Want op dit moment wordt de internationale media aficionado veroordeeld tot constructies die op zijn minst schimmig zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s