Guerrilla Girls

Guerrilla Girls

In onze feminisme serie gaan we ons vandaag wat verdiepen in de kunstwereld. En dan met name in de Guerrilla Girls. Zij werden in 1985 opgericht met als doel seksisme en racisme in de kunstwereld te bestrijden.

De Guerrilla Girls is een groep die bestaat, door de jaren heen in verschillende samenstellingen, uit ruim 55 vrouwen die hun identiteit verborgen houden achter gorillamaskers. Deze anonimiteit is enerzijds om ervoor te zorgen dat hun boodschap niet aan een persoon wordt opgehangen, anderzijds dat de individuele kunstenaars in hun reguliere werk niet tegengewerkt worden door hun associatie met de Guerrilla Girls. De dames in de groep nemen pseudoniemen aan, doorgaans namen van overleden vrouwelijke artiesten zoals Käthe Kollwitz en Frida Kahlo.

 

De gorillamaskers komen volgens Guerrilla Girls overigens voort uit een spelfout tijdens een van de eerste vergaderingen. Hierbij schreef een van de leden de naam van de groep als Gorilla Girls. Ze zagen dit als een teken en gebruiken sindsdien de maskers. Ook op hun wellicht meest bekende poster die ook boven dit stuk staat.

Naast het geven van interviews, het houden van protestacties en schrijven van stukken, zijn de Guerrilla Girls vooral bekend om hun posters. De posters bestaan doorgaans uit relatief veel, humoristische, tekst, soms een foto of andere grafische uiting en onderaan vrijwel altijd een bronvermelding. En het is deze combinatie van “in your face” tekst met controleerbare feiten die ervoor zorgen dat de boodschap goed binnenkomt, veel mensen zien deze posters zelf overigens ook als kunst. In Nederland kan je dit een beetje vergelijken met de Loesje posters.

De Guerrilla Girls zetten zich voornamelijk af tegen rijke blanke mannelijk kunstverzamelaars die musea sponsoren. Ze stellen dat doordat deze groep vrijwel alle grote aankoopbeslissingen neemt, de kunstwereld bijzonder eenzijdig is. En met de soms wat anekdotische feiten op posters tonen zij op zijn minst een beeld dat dit lijkt te bevestigen. De beweging heeft ondertussen ook al dusdanig veel aandacht gekregen dat ze vorig jaar zowel in Spanje als in Amerika overzichtstentoonstellingen hadden om het dertig jarig bestaan te vieren. Ook is hun werk te vinden in onder andere het Tate modern en is er tot en met 15 januari 2017 een tentoonstelling in Eindhoven, in het Van Abbemuseum. Ik hoop hier van harte voor het einde van het jaar nog even naartoe te kunnen.

Is het dan allemaal pais en vree? Nee, binnen de beweging is al lange tijd wrijving over wie nou eigenlijk de baas is. Guerrilla Girls startte als een egalitair zusterschap, maar al snel ontpopten enkelen zich als leider. Dit ontaardde in 2003 in een rechtszaak waarbij de drie Guerrilla Girls organisaties (inc, broadband en on tour) uitvochten wie nou welke rechten had en dus waarmee geld mocht verdienen. In 2006 kwam er, middels een schikking, gelukkig een eind aan deze onzalige rechtszaak en werd alle aandacht weer besteed aan de daadwerkelijke boodschap.

2014buscompaniesperrotin

Een ander verwijt dat de organisatie zowel intern als extern kreeg en krijgt is dat zij weinig aandacht besteden aan de discussie rond ras. Dit verwijt is er vooral op gericht dat de meeste artiesten die namens Guerrilla Girls spreken blank zijn. Hierdoor kunnen zij volgens criticasters onmogelijk weten dan wel voelen hoe het is om een etnische minderheid te zijn.

Tot slot is er de kritiek dat de beweging zichzelf ook verkoopt aan de hoogste bieder. Zo wordt hun komende tentoonstelling in Whitechapel gallery, London mede mogelijk gemaakt door een extreem rijke blanke vrouw, Valeria Napoleone. Weliswaar geen man maar wel wederom een rijk individu dat hiermee een reusachtige invloed op de kunst heeft.

Afsluitend zou ik willen zeggen dat we vooral moeten kijken naar de boodschap die wordt uitgedragen en de feiten en cijfers die daaraan ten grondslag leggen. Want wat de redenen ook zijn, ik vind het bizar dat onderstaande cijfers kloppen.

09GUERRILLASJP3-articleLarge

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s