Democratische conventie

Democratische conventie

Na eerder al de republikeinse conventie, was het de afgelopen week de beurt aan de democraten. In Philadelphia hielden zij hun conventie om Hillary Clinton te zalven tot presidentskandidaat en Tim Kaine tot haar running mate. Dit gebeurde zoals verwacht en daarmee is Clinton de eerste vrouwelijke presidentskandidaat namens een van de twee grote partijen in Amerika.

Alles leek zelfs perfect te gaan tot net voor de conventie. Bernie Sanders en zijn achterban waren tot rust gekomen en Sanders zelf steunde Clinton openlijk. Toen kwamen de gehackte/gelekte e-mails naar buiten. Hieruit bleek het partijestablishment Clinton zeer actief te ondersteunen en zelfs tegen Sanders te werken. Sanders herpakte zich snel en onderstreepte zijn steun voor Clinton nogmaals. Zeker toen de voorzitter van de democraten besloot af te treden.

Helaas voor de democraten dachten de Sandersfans daar anders over. Zij bleven de hele conventie tegen Clinton ageren waardoor haar feestje toch een beetje een bijsmaak kreeg. Iets wat we bij de republikeinen ook zagen na de speech van Cruz.

Terug naar de conventievloer. Want waar we bij de republikeinen, al dan niet bewust, geen enkele spreker of artiest uit de hogere echelons hadden, gingen de democraten helemaal los. Van de Obama’s tot Katy Perry tot Bernie Sanders tot Meryl Streep tot Bill Clinton tot Sarah Silverman tot…. Nouja, u begrijpt het, iedereen was er. Normaliter zou ik dat in de Amerikaanse context briljant vinden. Sterker nog, normaliter zou ik nu gezegd hebben: ”De verkiezingen zijn voorbij, Clinton heeft gewonnen.” Maar de situatie waarin we nu zitten, is niet normaal. Trump heeft eigenlijk maar een boodschap en die boodschap is dat hij zich afzet tegen het establishment.

Wat we dus al aan zagen komen, lijkt nu echt te gebeuren. Twee totaal verschillende campagne stijlen en doelen gaan nu clashen. Ik kan niet wachten tot het eerste debat op 26 september in New York.

Waar ik bij Trump heel simpel door de meningen heen kon springen, lukt dat bij Clinton niet. Om de simpele reden dat Clinton daadwerkelijk ene mening online heeft gezet over bijna alles wat relevant zou kunnen zijn voor een presidentskandidaat. Omdat zij echter al zolang actief is, levert dit wel een risico op. Zo zijn er beelden waar zij helemaal niet zo voor het homohuwelijk was en waar zij het echt niet opnam voor de LGBTQ-rechten. Iets wat ze nu wel doet, getuige haar uitspraken en standpunten. Maar ook waar het aankomt op een van de punten die ze van Sanders heeft overgenomen, het aanpakken van grote Wallstreet banken en bedrijven, komt ze niet heel geloofwaardig over. Hier kunt u een lijst vinden met haar grootste ondersteuners en dat zijn er wel erg veel die het op Wall street erg goed doen. U ziet, het is allemaal niet helemaal fout maar het wringt een beetje. En die zweem van wantrouwen, door de republikeinen nog verder versterkt, zorgt ervoor dat ik nog niet durf te voorspellen wie er gaat winnen.

Maar ik wil nog even terug naar de conventie met de spreker die verreweg de meeste indruk heeft gemaakt, nog meer dan Michelle Obama. Khizr Khan, de vader van een Amerikaanse Islamitische soldaat die om het leven kwam in Irak in 2004 bij het tegenhouden van een wagen die wilde inrijden op een Amerikaanse basis. Hiervoor kreeg hij postuum de bronzen ster als teken van moed. Khizr en zijn vrouw stonden op het podium bij de democraten en Khizr gaf een gloedvol betoog waarbij hij de Amerikaanse constitutie uit zijn binnenzak haalde zodat Trump die zou kunnen lenen. Vervolgens ging Trump op twitter helemaal los op meneer Khan en zijn vrouw die stilzwijgend naast hem stond, hetgeen volgens Trump aangaf dat ze niks te zeggen had. Zowel de democraten, een groot deel van de republikeinen als de media vielen vervolgens over Trump heen en die storm is nog niet gaan liggen.

Nu we beide conventies hebben gehad en beide kandidaten en hun platforms zijn gepresenteerd, is het aan eenieder om een keuze te maken. Nou heeft het weinig zin als Nederlander zonder stemrecht in Amerika heel erg voor of tegen iemand te zijn maar het zit nou eenmaal in de menselijke natuur om voor of tegen mensen te willen zijn. Ikzelf stel mijn keuze voorlopig uit, het is zelfs zo erg dat ik mij de komende weken, mede voor jullie, zal verdiepen in de kleinere partijen en de onafhankelijke kandidaten zodat we allemaal, ieder voor zich, een afgewogen keuze kunnen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s