10 jaar wachten op een Nederlands paspoort. Echt waar?!

10 jaar wachten op een Nederlands paspoort. Echt waar?!

De laatste tijd heb ik wel vaker het idee dat de VVD iets teveel naar de PVV kijkt. Vooral waar het aankomt op mensen van buiten. Maar vandaag gaat het me weer eens te ver, VVD Tweede Kamerlid Azmani wil dat mensen minimaal tien jaar moeten wachten voordat ze een Nederlands paspoort aan kunnen vragen. Binnenkort gaat deze termijn van de huidige 5 naar 7 jaar. De VVD wil dat bij monde van Azmani dus naar tien jaar hebben. De reden hierachter is: “Mensen hebben bij hun naturalisatie nog maar weinig kennis genomen van de geschiedenis van dit land met zijn joods-christelijke traditie met humanistische en liberale verworvenheden waarin vrijheid centraal staat. Dat kost enige tijd als je hier niet geboren en getogen bent.”

Nou heb ik sowieso moeite met aantallen jaren als criterium, doorgaans zegt het aantal jaren dat iemand iets of ergens is namelijk niet per se iets over hetgeen ze dan mogen of kunnen. Het gaat erom wat je in die jaren dóet. Iemand kan al twintig jaar voetballen en nog steeds in het laagste elftal spelen. Azmani geeft om dit te ondervangen aan dat hij graag de taal eis voor het inburgeringsexamen hoger ziet. In plaats van niveau A2 naar niveau B1 of B2. Op zich helemaal mee eens maar als iemand in drie jaar tijd dan bijvoorbeeld B2 weet te halen, moet diegene alsnog 2,4 of zelfs 7 jaar wachten, zonder enige reden en dat is gek. Maar naast dit fundamentele punt, heb ik in dit geval nog een tweetal problemen met het voorstel. De eerste heeft te maken met geografische diversificatie, de andere met no taxation without representation.

Als we de redenering van Azmani volgen, dat het cruciaal is om de taal te beheersen en de cultuur te kennen, zouden inwoners van landen die dichtbij onze Nederlandse maatschappij staan, eerder moeten kunnen naturaliseren. Mits zij natuurlijk het Nederlands machtig zijn, daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld Duitsers of Scandinaviërs. Dan krijg je al snel de discussie of dat een vorm van discriminatie of zelfs racisme is. Wellicht is het een idee om EU-burgers een uitzonderingspositie te geven? Lijkt me legitiem, binnen Schengen mogen ze toch al vrij reizen en werken.

No taxation without representation is voor mij veel meer een principekwestie. Veel mensen die uit het buitenland naar Nederland komen, hebben hier een baan, sommigen zelfs een bijzonder goede baan. Over het geld dat ze daar verdienen, betalen zij belasting en in het geval van een goede baan, betalen ze dus veel belasting. Ik vind het dan lastig uit te leggen dat ze niks te zeggen hebben, door het uitbrengen van hun stem voor de Tweede Kamer, maar ook voor Provinciale Staten en daarmee getrapt de Eerste Kamer, over hoe dat geld moet worden uitgegeven. Voor de goede orde voor de gemeenteraads-, waterschaps- en Europese verkiezingen gelden andere regels. De reden die hiervoor meestal wordt aangegeven is dat de Staten-Generaal over zaken van landsbelang gaan zoals diplomatie en defensie. Daarom mogen enkel mensen met de Nederlandse nationaliteit hiervoor stemmen.

Het punt van de jaren wil ik nog enigszins overheen stappen. Een aantal jaren is per slot van rekening een eenvoudige manier om een grens te stellen, niet ideaal maar wel zeer werkbaar, ik vraag me wel af waar de 10 jaar vandaan komt. Ik denk dat onderscheid naar geografische herkomst goed tegemoet zou komen aan de bezwaren van Azmani, de vraag is of het wettelijk zou kunnen maar ik denk het wel.

Tot slot de representatie, ik vind dat iedereen die in Nederland minimaal een jaar inkomstenbelasting heeft betaald stemrecht zou moeten krijgen zodat zij kunnen meebeslissen over het geld dat zij afdragen. Mocht dit een stap te ver zijn, dan vind ik het niks dan redelijk wanneer mensen die in Nederland legaal verblijven en werken tegen een lager tarief belast worden. Natuurlijk maken ze wel gebruik van alle diensten van de overheid, waar zij dus niks over te zeggen hebben, dus helemaal vrijstellen gaat wellicht wat te ver. Ook zou dat oneerlijke concurrentie in de hand kunnen werken. Maar tussen de 2 en 5% minder lijkt me redelijk als geste. Want ze spreken dan wellicht geen Nederlands, ze dragen, sowieso in financiële zin, wel bij aan onze samenleving.

2 gedachten over “10 jaar wachten op een Nederlands paspoort. Echt waar?!

 1. Jan , het gebeurt niet vaak ,maar nu heb ik moeite met je stelling.
  Als mensen tijdelijk in de problemen zitten help je ze .
  dat geldt voor Nederlanders ,die TIJDELIJK in de bijstand zitten.
  dat geldt voor buitenlanders ,die TIJDELIJK van huis en haard verdreven zijn.
  In beide gevallen hoort TIJDELIJK tijdelijk te zijn.
  De bijstandstrekker moet je aan het werk helpen.
  De buitenlander moet in principe terug naar zijn eigen land ,zodra daar weer een normaal leven mogelijk is.
  De franse banlieus bewijzen dat veel fransen die uit de kolonieen kwamen drie generaties later nog niet echt volledig geintegreerd zijn.
  Het nederlands paspoort moet er zijn voor hen die volledig geintegreerd zijn.
  Natuurlijk is nederland sinds de batavieren langs de rijn ons land introkken een immigratie land.
  De charme van dit kikkerlandje is juist de positieve ( en geleidelijke )menging die ontstaan is.
  niet de duur van het verblijf maar de mate van integratie is leidend.
  Veel mensen uit het oosten van de EU zijn ver weg van integratie.
  Ook veel hier geboren turken met een nederlands paspoort lijken of blijken toch meer turk dan nederlander te zijn.( zie hun enthousiasme over dictator erdogan)
  Essentieel in mijn ogen is dat mensen de keuze maken:
  wil ik nederlander zijn ja of nee.
  bij ja hoort een volledige integratie en inleveren van je oude paspoort….
  en nederland accepteren
  inclusief onze democratische regels
  inclusief onze belastingregels ( weet je dat de meeste mensen uit het buitenland met een hoog inkomen gebruikmaken van de 35 % regels : ze betalen slechts over 65% van hun loon belasting…)
  het is nu vrijwel een automatisme dat buitenlanders gewoon een paspoort krijgen ,ook als ze nauwelijks nederlands spreken.
  iedere termijn is in mijn ogen fout.
  er moet een bewuste keuze zijn gevolgd door een examen.
  in mijn vak moet ik ook iedere 3 jaar een examen afleggen om te bewijzen dat ik de nieuwe regeltjes ken..
  waarom zou iedereen na 10 jaar het staatsburgerschap krijgen???

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben blij om te zien dat we toch nog een discussie kunnen hebben onder liberalen. Alhoewel we het uiteindelijk toch behoorlijk eens zijn, vrees ik.
  Ik zou graag een splitsing binnen de EU maken tussen westers en niet-westers. Qua integratie scheelt dat inderdaad de wereld. Maar helaas moeten we dan heel veel wijzigen in de verschillende verdragen, het zou echter wel mijn voorkeur hebben.
  De 30% regel ben ik momenteel een apart stuk over aan het maken daar zit een hele belasting juridische wereld achter dus die parkeer ik graag even. Maar het is inderdaad, zeker voor mensen vanbinnen de EU een hele vreemde regeling. Voor degenen die alvast feitelijk meer willen lezen: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verzoek_loonheffingen_30_regeling_2016
  En dan de keuze, daar vinden we elkaar direct. Want al woon je hier je hele leven, als je niet inburgert, burger je dus gewoon niet in, om het in de stijl van een beroemde oud-voetballer te zeggen. Dit geldt even hard voor mensen uit Nederlandse gezinnen, als ouders hun kinderen bewust in een subcultuur houden, kunnen zij zich in de mainstream cultuur moeilijk of niet staande houden.
  Maar daar verandert 10 jaar wachten niks aan. Ik heb liever een zwaar examen, qua taal, cultuur en desnoods een stuk “praktijk”. Sommige mensen zullen zich binnen enkele jaren hier thuis voelen en sommigen nooit. Degenen die goed en snel inburgeren, moeten we echter niet laten lijden onder de slechten. Met het enkel instellen van 10 jaar zonder verder per individu te kijken, gaan we ervan uit dat iedereen zo lang nodig heeft en dat is gewoon niet zo.
  Voor de goede orde, het is niet zo dat mensen na 10 jaar het paspoort cadeau krijgen, ze moeten tien jaar wachten voordat ze eindelijk inburgeringsexamen kunnen doen. En daarna kunnen ze als ze het halen eindelijk naturaliseren. En als we nou vinden dat dit niet goed gaat, dan moeten we zorgen dat de inburgering beter is. Dat dus de lessen beter zijn en de examens toetsen wat ze zouden moeten toetsen. Maar dus niet lukraak jaren toevoegen aan de termijn met als enige reden: 10 jaar is het maximum onder Europees recht dus doe maar tien jaar. Hierdoor burgeren mensen namelijk niet beter in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s