We zijn de grootste!

We zijn de grootste!

Nouja, eigenlijk zijn we de langste. Volgens een onderzoek van eLIFE zijn Nederlandse mannen gemiddeld de langste ter wereld met 183 centimeter. Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld 169 centimeter en daarmee achter de Letten de nummer twee.

In dit onderzoek zijn 1472 studies opnieuw geanalyseerd waarin de lengte van mensen, geboren tussen 1896 en 1996, wordt gebruikt. De analyse is gemaakt voor alle landen die in deze data voorkwamen, zo’n 200 in totaal.

Natuurlijk komen hier veel aardige feitjes uit, wie zijn de langste? Nederland bij de mannen, 183 cm, Letland bij de vrouwen, 170 cm. Wie zijn de kortste? Bij de mannen Oost-Timor met 160 cm bij de vrouwen Guatemala 150 cm. Interessanter vond ik de cijfers van Rwanda, Uganda en Egypte. In deze landen zijn zowel de mannen als de vrouwen tussen 1914 en 1980 steeds langer geworden maar sinds 1980 gemiddeld gekrompen.

_90514628_a4b51ecc-78b1-4376-8ea2-0efad3fe4909

Een deel van onze lengte zit volgens de studie in ons DNA maar een heel groot deel heeft te maken met voeding en leefomstandigheden. Volgens dit onderzoek zorgt een grotere lengte overigens voor een kleinere kans op hartziektes. Wel is er mogelijk een grotere kans op kanker, de veronderstelling is dat dit is omdat doordat er meer groei is de kans op muterende cellen ook groter is.

Ik zou vooral zeggen, lees het geheel eens goed door want er staan ontzettend veel mooie kaartjes, lijstjes en rijtjes op de website. En als u, net als ik, gefascineerd bent door dit soort informatie en de bijbehorende weetjes, kunt zich heerlijk uitleven. Wat dacht u van deze grafiek waar u kunt zien hoe lang mannen geboren in 1896 en 1996 waren en welke plaats ze daarmee in beide jaren op de wereldranglijst innamen. U merkt al er is nog veel te ontdekken op de website.

De langste man in Nederland is overigens Rob Zwaan met 223 cm, die deze titel in 2004 overnam van Rob Bruintjes, 221 cm. Bij de vrouwen is momenteel Martine Balster de langste met 205 cm. En hoewel zij niet de langste mensen ter wereld zijn, zijn ze hiermee wel de langsten onder de langsten.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s