Het IOC, een bijzonder laffe club

Het IOC, een bijzonder laffe club

Het IOC heeft een ruling gegeven aangaande de deelname van Russische sporters aan de spelen in Rio over een kleine twee weken. Na het verschijnen van een bijzonder kritisch rapport dat een structurele dopingcultuur in Rusland heeft bloot gelegd, heeft het IOC nu een besluit genomen. Dat besluit is kort samengevat: de individuele internationale sportfederaties moeten maar kijken wat ze doen.

Wellicht doe ik hier het IOC iets tekort maar het scheelt niet veel. De integrale tekst van het besluit kunt u overigens, in het Engels, hier lezen. De enige echt harde besluiten zijn dat de Russen niemand mogen laten deelnemen die in het verleden is gepakt met doping of die niet aan het extra zware dopingcontroleprogramma van het IOC voor de Russen mee wil of kan doen in de komende weken. Dit besluit neemt het IOC vooral omdat in het rapport niet wordt gezegd dat het Russisch olympisch comité een rol zou hebben gespeeld in de structurele doping waardoor het hele land uitsluiten niet zou kunnen.

Het IOC lijkt hier op basis van een bijzonder magere onderbouwing te zeggen dat het juridisch allemaal niet 100% is en dus moeten we Rusland maar niet in zijn geheel straffen. Maar er is wel genoeg bewijs om de individuele internationale sportfederaties op te roepen de deelname van álle Russen te heroverwegen. Zeker als zij alleen in Rusland zijn getest op doping. Ook moeten ze iedere atleet individueel beoordelen. Ik vind dit overigens principieel een bijzonder goed punt maar dat moet natuurlijk gewoon door het IOC, in samenwerking met het WADA gedaan worden. Zij hebben hier mensen en geld voor, veel sportfederaties hebben dat niet zomaar en zeker niet op zo’n korte termijn. Ook ben ik benieuwd naar het aantal Russen met een bestuurlijke positie in internationale sportfederaties. Ik kan mij zo indenken dat dat best een hoog aantal is en dat daarmee de kans op een harde en eenduidige lijn niet heel groot is.

Als het IOC de strijd tegen doping echt serieus zou nemen, dan had ze in deze zaak zélf een besluit genomen en dit ook zélf uitgevoerd. Wat mij het meest steekt, is dat de te ondernemen acties vrijwel allemaal bij anderen worden neergelegd. Hiermee laat het IOC zien dat het doodsbang is voor de Russen. De ontstane situatie zal een ongelofelijke ongelijkheid tot gevolg hebben. Russen die bij de ene sport worden geweigerd, zullen bij een andere sport gewoon mee mogen gaan doen. Ik wens u allen desondanks bijzonder fijne olympische spelen toe.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s