Franse doorzettingsmacht

Franse doorzettingsmacht

Deze weken is er zo verschrikkelijk veel nieuws dat het u mogelijk is ontgaan dat er in Frankrijk een nieuwe arbeidswet is. De afgelopen maanden heeft u de protesten en stakingen tegen deze wet natuurlijk wel gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de volksvertegenwoordiging de wet niet aan wilde dan wel durfde nemen.

Deze wet is dan ook niet door het parlement aangenomen, nee, de Franse premier Valls heeft de voorgestelde wet met een “49-3” tot wet verheven. Een “49-3” is een mogelijkheid in de grondwet om als een wet voor de derde keer naar het parlement gaat, het debat niet te voeren en geen stemming af te wachten en een voorstel direct tot wet te verheffen.

Nu denkt u wellicht dat is schandalig! Waar is de democratie gebleven? De volksvertegenwoordiging had binnen 24 uur nog een motie van afkeuring of wantrouwen in kunnen dienen en bespreken om de wet te stoppen. Maar geen van de parlementariërs heeft dit gedaan. De vakbonden en studenten organisaties zijn witheet van woede en hebben gezworen te blijven protesteren en staken. Het wordt dus een hete zomer in Frankrijk.

Vooropgesteld, het verdient absoluut geen schoonheidsprijs maar ik vind het wel wat hebben dat de regering een ultieme mogelijkheid heeft om een wet door te voeren. Het past niet goed in onze polderdemocratie maar ik zou het wel interessant vinden om een soortgelijke optie in Nederland te introduceren. Ik denk dat het ook goed zou zijn voor de positie van het kabinet tegenover de kamer. Maar belangrijker, wat vinden jullie? Zou de regering meer doorzettingsmacht moeten krijgen? Moeten we de volksvertegenwoordiging en haar mogelijkheden verder versterken? Of moeten we er gewoon helemaal mee stoppen en alles per referendum gaan doen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s