Theresa May vanaf woensdag nieuwe premier Groot-Brittannië

Theresa May vanaf woensdag nieuwe premier Groot-Brittannië

Dat ging ineens wel heel snel vandaag. Zouden we eerst een verkiezing krijgen tussen May en Leadsom met een uitslag in september, trekt Leadsom zich alsnog terug. Nou zat dat er gezien haar ontzettend domme uitspraken in een interview met The Times ook wel in: “I see myself as one, an optimist, and two, a member of a huge family, and that’s important to me. My kids are a huge part of my life.” Om te vervolgen met: “Genuinely I feel that being a mum means you have a real stake in the future of our country, a tangible stake.” Dit als contrast met mevrouw May die tegen haar wil kinderloos is. Zulke opmerkingen zijn op zijn minst onhandig en wellicht gewoon schofferend, afhankelijk van hoe ze het bedoelde.

Mevrouw May wordt door de media omschreven als ijskoningin en bijzonder streng en strikt. Stiekem hoop ik op een leider van het kaliber Thatcher of Reagan. Ik denk dat de kans erin zit. Ze is al zes jaar minister van binnenlandse zaken en heeft in die zes jaar de politie zelfs hervormd. Dat overigens zonder noemenswaardige problemen. Nou is onderhandelen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU wel iets anders maar toch, ik denk dat dit interessant gaat worden. Het eerste waar ik benieuwd naar ben, is of May een cabinet reshuffle gaat doen en zo ja wanneer. Voor of na het vaststellen van de onderhandelingsdoelen.

Ondertussen roepen alle andere partijen om nieuwe verkiezingen maar dat gaat niet gebeuren en waarom zouden de Conservatives ook? Geen enkele noodzaak toe, ze hebben toch een meerderheid.

Bij Labour borrelt het ondertussen niet meer maar is er openlijk een opstand gaande tegen Corbyn. Iets wat er al in zat vanaf het moment dat hij werd verkozen. Hij is nou eenmaal niet de charismatische leider die ze op links nodig hebben op dit moment. Hij is een briljant denker maar zit veel te veel op de linksbuiten positie en te dicht tegen de vakbonden aan. Wel weet hij zich gesteund door een grote meerderheid van de labour leden. Mevrouw Eagle, zal het tegen hem op gaan nemen. Zij is meer centrumlinks en zal daar ook veel steun halen. Daarnaast wordt zij door de partijtop gesteund iets wat bij de leden niet per se goed valt. De vraag is wat er nou gaat gebeuren als de leden zich wederom achter Corbyn scharen. Blijven de parlementsleden dan binnen Labour? Gaan ze naar Libdem? Of gaan ze in een aparte partij verder? Veel vragen zonder antwoorden op dit moment.

Het worden weer interessante en spannende weken, ongetwijfeld weer vol met verrassingen. Never a dull moment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s